Magyar gazdaság

A kávé- és gumigyártás is víz alá került

Az Indiában tomboló árvíz mintegy 2,7 milliárd dollár értékű kárt okozott Kerala tartományban, a Narendra Modi vezette kormány azonban visszautasította a külföldi segítséget.

Miközben az indiai Kerala tartományt sújtó árvíz lassacskán visszahúzódik, és megkezdődhetnek az újjáépítési és helyreállítási munkálatok, a helyi politikai vezetők Narendra Modi döntését kritizálják. A miniszterelnök ugyanis visszautasította azt a 100 millió dolláros katasztrófavédelmi támogatást, amelyet az Egyesült Arab Emírségek ajánlott fel, és a thaiföldi segítségből sem kért. Az indiai kormány „készen áll arra, hogy a kárenyhítést és helyreállítást hazai forrásokból finanszírozza” – idézi Modit a Financial Times.

Kerala tagállam pénzügyminisztere, Thomas Isaac azonban azzal vádolja a kormányt, hogy csupán büszkeségből nem fogadta el a külföldi támogatást.

A keralai hatóságok becslései szerint csak az infrastruktúrában mintegy 2,7 milliárd dolláros kárt okozott az árvíz, többek között középületeket és közutakat is helyre kell állítani. Újdelhi eddig 100 millió dollárt különített el Kerala számára, és a kormány további segítséget ígért, emellett állampolgárok és más indiai államok összesen 30 millió dollárnyi támogatást juttattak el a tartományba.

Az infrastruktúrában 2,7 milliárd dolláros kárt okozott az árvíz
Fotó: AFP

Elemzők szerint Modi azért nem fogad el külföldi segítséget, mert a kormány változtatni szeretne az ország nemzetközi megítélésén. Terve, hogy egy segítségre szoruló szegény ország helyett erős hatalomként tekintsenek rá, amely képes megoldani a saját problémáit. A döntést kritizálók azonban emlékeztetnek, hogy Újdelhi 2015-ben nyilvánosságra hozott nemzeti katasztrófakezelési irányelvei szerint az önként felajánlott támogatást elfogadhatná India.

Az árvíznek – mely majdnem 400 halálos áldozatot követelt, és mintegy 200 ezer lakóházban tett kárt – súlyos gazdasági következményei lehetnek.

Az áradás, amely a Keralával szomszédos Karnataka tartományt is érintette, India kulcsfontosságú kávéültetvényeire is lecsapott, a két állam együttesen India kávétermesztésének több mint 90 százalékát adja. A szakértők várakozásai szerint a katasztrófa hatására a 2018–19-es pénzügyi évben az ország kávétermése 20 százalékkal csökkenhet. A déli országrész – az állami tulajdonú Indiai Kávétársaság szerint – a világ hatodik legnagyobb kávétermesztője, és az előállított kávébab háromnegyedét exportálja.

Az áradás – a nyersanyagon, illetve a beszállítókon keresztül – olyan abroncsgyártókat is érinthet, mint a JK Tyres, az Apollo Tyres, a CEAT vagy az MRF, miután Kerala adja India gumigyártásának mintegy 85 százalékát, ráadásul több cégnek is a déli államban van a központja.

Emellett sok informatikai vállalat, például a Tata Consultancy Services és az Infosys székhelye is ebben a tartományban található. A Harish HV független informatikai tanácsadó vállalat szerint „a cégek valószínűleg megpróbálják más területeken lévő irodáikban elvégezni a munkát, a projektek azonban rövid távon csúszhatnak”.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

árvíz Újdelhi segítség
Kapcsolódó cikkek