Magyar gazdaság

Az iPhone-okat bojkottálná Erdoğan

A török elnök az IPhone-ok helyett a Samsung termékeire, illetve török mobilok váráslására buzdított.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy Törökország bojkottálni fogja az amerikai elektronikai termékeket, beleértve az Apple zászlóshajójának számító iPhone készülékeket is – írja a CNBC.

Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelését rendelte el Törökországgal szemben. Egy ankarai gazdasági fórumon Trumpra reagálva a török elnök arról beszélt, hogy Törökországnak saját termékeket kell gyártani és azokat exportálni. Erdoğan szerint jobb minőséget kell előállítaniuk, mint az importált termékek.

A török elnök azt mondta, hogy

az IPhone-ok helyett a Samsung termékeit, illetve török mobilokat vásároljanak a törökök, mint például a Vestel Venus telefonok.

Erdoğan ismét felszólította a törököket, hogy váltsák át az amerikai valutájukat török lírára, hogy ezzel is megőrizzék a nemzeti fizetőeszközük „méltóságát”.

Recep Tayyip Erdoğan
Fotó: AFP

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb becslései szerint a más valutákban fizetendő török ​​adósság teljes összege az ország bruttó hazai termékének (GDP) több mint 50 százalékát teszi ki.

A központi bank hétfőn reggel közölte: minden lehetséges eszközzel segíti a bankrendszert, a nem magáncélú devizaforrásokra vonatkozó tartalékrátát minden lejáraton 4 szá­zalékponttal, a lírában jegyzett források tartalékrátáját pedig 2,5 százalékponttal csökkentette. Ezzel nagy mennyiségű tőkét szabadítottak fel a bankrendszerben, hogy az képes legyen saját magát finanszírozni.

Megállítanák a törökök a líra zuhanását

A török líra több mint tíz százalékos gyengüléssel kezdte a hétfői kereskedést a dollárral szemben.

 

Recep Tayyip Erdogan Törökország líra gazdaság
Kapcsolódó cikkek