Magyar gazdaság

Az izlandi e-autózásban is bevetik az ABB töltőit

Az ABB villámtöltői 15-30 perc alatt képesek feltölteni egy elektromos autó akkumulátorát.

Izlandon az e-autók elterjedésének támogatására több mint 20 ABB-gyártmányú villámtöltő állomást telepítettek az ország híres autópályája, az 1300 kilométernél is hosszabb Route 1 mentén, amely egyben az ország fő logisztikai útvonalának is számít – írja közleményében az ABB. A töltőknek a szigetországban szélsőséges időjárási viszonyok között kell üzemelniük.

Kevés olyan hely van, ahol zordabb az éghajlat, mint Izlandon. A töltők rendkívül zord körülményeknek vannak kitéve. Magas a sótartalom, gyakori a tengeri köd, alacsony a hőmérséklet, magas a páratartalom, és gyakoriak a viharok

– mondja Bjarni Már Júlíusson, a Reykjavík Energy csoport vezető tagjának számító ON Power vezérigazgatója. Az ON Power fogja üzemeltetni az ABB Route 1 mentén telepített villámtöltőit.

Az ABB villámtöltői 15-30 perc alatt képesek feltölteni egy elektromos autó akkumulátorát. A berendezések a hét minden napján, 24 órán át üzemelnek. A távoli, digitális kapcsolatot biztosító rendszer lehetővé teszi a sziget bármely pontjáról a berendezés monitorozását. A technikusok a hibák 90 százalékát távdiagnosztika segítségével be tudják azonosítani, s azok 60 százalékát távolról is el tudják hárítani, anélkül, hogy ki kellene szállniuk a meghibásodás helyszínére.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

elektromobilitás Izland ABB Route
Kapcsolódó cikkek