Magyar gazdaság

Drágább lett a légkondicionálás

Több mint 8 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak.

2018 júliusában az ipari termelői árak összességében 8,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,5 százalékkal nőttek,

ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 9,2, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 7,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 8,4 százalékkal nőttek az előző év júliusihoz képest – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében.

Fotó: MAVIR Zrt.

2018. júliusban a 2017. júliusihoz képest:

az ipar belföldi értékesítési árai 8,5 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 5,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,3 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a (96,4 százalékos súlyt képviselő) feldolgozóiparban 7,8, a (3,4 százalék súlyú) energiaiparban 20 százalékkal nőttek az árak ágazatspecifikus piaci hatások következtében.

2018. január–júliusban a 2017. január–júliusihoz képest: a belföldi értékesítés árai 5,0, az exportértékesítéséi 4,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 4,9 százalékkal magasabbak voltak.

KSH ipari termelői árak értékesítési árak exportértékesítés
Kapcsolódó cikkek