Magyar gazdaság

Európa pótolhatja Kínát

A szójaexport növelésével Washington a kieső kínai piacot igyekszik helyettesíteni.

Az és az Egyesült Államok megkezdte a vámoktól és egyéb korlátozásoktól mentes kereskedelmi megállapodás előkészítését, amelyről júliusban állapodott meg Donald Trump és Jean-Claude Juncker. A CNBC értesülése szerint a washingtoni külügyminisztérium utasította az Európában lévő amerikai nagykövetségeket, hogy mérjék fel azokat az üzletágakat, amelyek érintettek lehetnek. A tárca elsősorban az energia- és a szójaexportra helyezi a hangsúlyt.

Előbbi cseppfolyósított gázt (LNG) jelent, amelyből máris jelentősen nő az EU importja:

a 2016-os nulláról 2,8 milliárd köbméterre emelkedett. Brüsszel több mint 638 millió euró értékben nyújtott vagy vállalt társfinanszírozást az LNG-vel kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektekhez, s a meglévő 150 milliárd köbméteres kapacitást 2021-re további 15 milliárd köbméterrel tervezik emelni.

Fotó: AFP

A szójaexport növelésével Washington a kieső kínai piacot igyekszik helyettesíteni, miután Peking július 6-án válaszlépésként 25 százalékos vámot vetett ki erre a termékre. Az agrártárca becslése szerint idén rekordtermés várható az Egyesült Államokban, a szója ára azonban pénteken a határidős jegyzéseken több mint 4,5 százalékkal zuhant.

A kereskedelmi háború pusztító hatással van a szójatermesztőkre, már 20 százalékkal estek az árak

– panaszkodott Chris Gibbs ohiói gazda.

Jól haladnak a kereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államok és Japán között is, a múlt heti forduló után szeptemberben találkozik újra Motegi Tosimicu gazdasági miniszter Robert Lighthizer kereskedelmi képviselővel, hogy megvitassák az együttműködés bővítésének lehetőségeit.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Egyesült Államok Európai Unió Kína szabadkereskedelmi megállapodás
Kapcsolódó cikkek