Magyar gazdaság

Nehezebb mezőgazdasági dolgozókat felvenni

Az idei első fél évben összesen 11,9 százalékkal nőtt az átlagkereset.

Egy év alatt 10 százalékkal nőttek a keresetek az agráriumban is, de a közfoglalkoztatottak nélkül számított bruttó nemzetgazdasági átlaghoz képest 73 ezer forinttal kevesebbet kapnak az ágazatban – idézte a KSH idén júniusi adatokra alapozott jelentését az OTP agrárhonlapja. Eszerint nőtt a különbség, hiszen ez tavaly 64,1 ezer forint volt.

Jól látszik, hogy a mezőgazdaság, erdőgazdaság és halászat ágazatban elérhető havi keresetek az elmúlt két évben elért erőteljes, 10-12 százalékos bruttó, illetve nettó keresetemelkedés ellenére is erős lemaradásban vannak a nemzetgazdasági átlaghoz képest.

Mivel nem sikerült összébb zárni az ollót – legalábbis a KSH által felmért legális keresetekre vonatkozóan –, ez hosszabb távon is nehezíti az ágazatban a munkaerő felvételét, illetve megtartását.

Fotó: Komka Péter / MTI

A KSH jelentése szerint júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos – bruttó és nettó – keresete 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Gyorsult a keresetemelkedés üteme is, májusban csak 10,9 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az idei első fél évben összesen 11,9 százalékkal nőtt az átlagkereset.

Júniusban az átlagos bruttó kereset 329 600 forint volt, közfoglalkoztatottak nélkül számolva azonban már 341 700 forint, míg a nettó családi kedvezmény nélkül 219 200, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 227 700 forintra becsülhető a KSH szerint. A reálkeresetek éves emelkedése júniusban 7,9 százalékos volt a 3,1 százalékra felkúszó miatt.

A mezőgazdaság, erdőgazdaság és halászat ágazatban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó keresete idén júniusban 260 522 forint volt, 11,4 százalékkal több, mint egy éve. Ebből azonban mindössze 173 246 forintot kaptak kézhez a munkavállalók. Ezeket az adatokat a közmunkások nélkül vizsgálva némileg pozitívabb a kép: ebben az esetben a bruttó kereset 268 674, míg a nettó 178 667 forint volt 2018 júniusában átlagosan, azonban itt már csak 10 százalékos az egy év alatti emelkedés mértéke.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

agrárfoglalkoztatás mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek