Magyar gazdaság

Spórol a költségvetés a Brexit miatt

Még várni kell rá, de a Brexitnek köszönhetően a magyar büdzséből kikerülhet a briteknek fizetett korrekció. Ez évente több mint húszmilliárd forintos kiadás, jogosságát hosszú ideje vitatják.

A z Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésével a brit korrekció és annak finanszírozása megszűnik – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) a Világgazdaság megkeresésére. Ez azt jelenti, hogy az erre a célra fordított, átlagosan évi több mint húszmilliárd forintos tétel várhatóan 2021 után kikerül a magyar költségvetésből.

A Brexit tervezett dátuma 2019 március vége, de a jövő évi büdzsé még elkülönített 21,8 milliárd forintot a britek kárpótlására.

A PM leszögezte, hogy az összeg a szigetország távozásával sem változik, mivel a kilépési megállapodás tervezete szerint a britek úgy vesznek részt a 2019. évi és a 2020. évi uniós költségvetés finanszírozásában, mintha továbbra is uniós tagállamok lennének. Az Európai Bizottság (EB) a következő évi büdzsét is ennek megfelelően nyújtotta be idén májusban az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek.

A brit kárpótlás jogosságáról évek óta zajlik a vita Brüsszelben
Fotó: Shutterstock

Ebből viszont az következik, hogy a magyar kormánynak a 2019–2021-es költségvetésében is kalkulálnia kell a brit korrekció megfizetésével, az átmeneti időszakot követően viszont ez a sor lenullázódik. Jobb később, mint soha:

Magyarország a 2004-es EU-s csatlakozás óta finanszírozza a brit korrekciót, és 2017-ig összesen már 243 milliárd forintot utalt át ezen a címen az uniós kasszába.

Az Egyesült Királyság kárpótlása – az erről szóló megállapodás még 1984-ben jött létre – a szigetország költségvetési egyensúlyhiányának csökkentését szolgálta, mivel a britekre akkor gazdagságukhoz képest túlzott uniós költségvetési teher nehezedett.

A kárpótlás mértéke mintegy ötmilliárd euró (durván 1600 milliárd forint), amelynek megfizetését GNI-arányosan az EB osztja fel egy meglehetősen bonyolult képlet alapján a tagállamok között.

Mindez a gyakorlatban úgy történik, hogy a korrekció összegével egyrészt csökkentik az európai uniós költségvetés brit hozzájárulását, másrészt az adott tagállam befizetését növelik a brit korrekció rá eső részével.

A mechanizmusról évtizedek óta zajlik hol enyhébb, hol hevesebb vita Brüsszelben, ugyanis a több mint három évtizeddel ezelőtt még valóban méltánytalan helyzet mára már megszűnt.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Brexit magyar költségvetés brit korrekció Pénzügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek