Magyar gazdaság

Torlódnak a pályázatok teljesítései

Miközben egyértelműen sikeres a Pénzügyminisztérium bankkártya-elfogadást támogató programja, a számok alapján lassan keresleti akadálya lehet a további bővülésnek. A PM szeretné, ha jövő tavaszra már nem lenne olyan település, ahol legalább egy helyen nem fogadnak el bankkártyát.

Egyértelműen a konszolidáció jelei mutatkoznak a hazai bankkártya-elfogadásban: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az idei első negyedévben a piac indulása óta példátlan módon mindössze 90 darabbal nőtt a működő kártyaelfogadó terminálok (POS-készülékek) száma. Éves összevetésben ugyanakkor 21 százalékos bővülést mutat a piac, ráadásul az adatok szerint a visszaesés azokon az elfogadóhelyeken való észszerűsítést takarja, ahol több terminál üzemelt. Merthogy a bankkártya-elfogadásba bekötött kereskedők száma az idei év első negyedévében is számottevően nőtt:

3710 új kereskedőnél vált lehetővé a bankkártyás fizetés, így az országban több mint 11 ezer helyen tudunk korszerűen, bankkártyával fizetni.

Fotó: Kallus György bankkártya terminál, bankkártyás fizetés

Az új kereskedők bekötésében egyértelműen visszaköszön a Pénzügyminisztérium POS-telepítési programja: az erre pályázó szolgáltatók készülékenként 80 ezer forintos támogatást kaphattak, cserébe az új partnereiknek két éven át maximum egyszázalékos költség mellett kell biztosítaniuk a kártyaelfogadást. Varga Mihály pénzügyminiszter a hét végén a távirati irodának nyilatkozva büszkén beszélt arról, hogy a pályázat indulása óta körülbelül ezer olyan faluban telepítettek POS-terminált, amelyben korábban nem volt lehetőség a bankkártyák használatára, a második pályázati kör befejeződése után pedig reményei szerint nem lesz olyan település az országban, amelyben nem lehet kártyával fizetni. Ezzel – mondta a miniszter – az üzletek POS-terminállal való lefedettsége csaknem 80 százalékos lesz.

Az MNB adatai arra is rámutatnak, hogy szükség volt az eredetileg egy évre tervezett program első körének meghosszabbítására:

az első körös pályázók eredetileg 2018. december 31-ig vállalták, hogy 30,2 ezer terminált helyeznek ki – feltétel volt, hogy olyan kereskedőhöz kerülhet támogatott POS, akinél korábban még nem volt elfogadás.

Mint látható, még március végén is 25 ezer alatt volt a kereskedőhelyek számának bővülése, az év végén még alig több, mint 21 ezer új helyet regisztrált az MNB. Ugyanakkor a Világgazdaság kérdésére válaszoló pályázatnyertesek arról számoltak be, hogy az általuk vállalt 26,2 ezer terminált az első határidőre, azaz decemberig kihelyezték. (A Virpay és az NHB Bank többszöri megkeresésünkre sem válaszolt.) Ez pedig csak úgy lehetséges, ha időközben a kártyát régebben elfogadó kereskedők közül több ezren kiváltak a rendszerből, főleg azért, mert a támogatási körben nem szereplők is aktívak voltak az új ügyfelek akvirálásában.

Tovább árnyalja a képet, hogy az első negyedéves bővülésben már az újabb 30 ezer terminálról szóló szerződésben szereplő új kihelyezések is benne vannak:

az Országos Fizetési Szolgáltatóhoz tartozó két szatellittársaság a POI Partner Kft. és az ICT Partner Kft. az első pályázati kör 15 ezer terminálja után immár a pályázatban érintett készülékek kétharmadát, 20 ezer POS-t telepíthet, miközben az OTP a korábbi hétezer helyett hatezer új készülék telepítését vállalta az új pályázatban szereplő 2019. március 15-ig.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyminisztérium pos-terminál bankkártya
Kapcsolódó cikkek