Magyar gazdaság

Trump nem kegyelmez Teheránnak

Mától újra él az amerikai szankciók egy része Irán ellen, viszont az olajipar elleni intézkedések csak no­vemberben következnek, és 90 dollár fölé lökhetik a hordónkénti árat.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnök utasítására teljes mértékben érvényesíteni fogja az Irán elleni szankciókat – jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter. A büntetőintézkedések magyar idő szerint kedden reggel 6 óra után 1 perccel lépnek életbe.

Trump európai szövetségesei ellenkezése dacára májusban egyoldalúan felmondta a 2015-ben aláírt többhatalmi iráni atomalkut. Federica Mogherini, az külügyi képviselője, valamint az egyezményt aláíró Franciaország, Németország és Nagy-Britannia külügyminisztere tegnap kiadott közös közleményében ismét sajnálkozását fejezte ki az amerikai lépés miatt, s megerősítették, hogy továbbra is elkötelezettek az Iránnal való együttműködés mellett.

A német gazdasági minisztérium külön is közölte, hogy Berlin változatlanul export- és befektetési garanciákat nyújt a perzsa állammal kapcsolatban álló vállalatoknak, s folytatja a párbeszédet Washingtonnal annak érdekében, hogy e német cégek mentesüljenek a szankciók hatálya alól.

Irán törvényellenesnek tekinti az atomalku felmondását, és Haszan Róháni iráni elnök a múlt héten ismét megerősítette, hogy Teherán nem fog meghajolni az ország olajexportjának megfojtását célzó amerikai törekvések előtt.

Fotó: AFP

Ma első lépésben a pénzügyi tranzakciókra, a nyersanyagok importjára, az autó- és repülőgépipari vásárlásokra vonatkozó tilalom, no­vemberben pedig a kőolaj- és földgázipari ágazatot, valamint a jegybankot sújtó szankciók lépnek életbe.

A büntetőintézkedések hatásának csökkentése érdekében Irán enyhíti a devizapiaci szabályozást, s a kötött árfolyamrendszerről áttér az irányított lebegtetésre, hogy így próbálja megállítani a rial árfolyamának összeomlását

– ezt a teheráni jegybank új elnöke jelentette be vasárnap az állami televízióban. A szankciófenyegetés miatt az iráni deviza április óta elveszítette a dollárhoz viszonyított értékének felét, az árfolyam zuhanása és a felpörgő szórványos tüntetésekhez vezetett.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

USA Irán amerikai szankciók
Kapcsolódó cikkek