Magyar gazdaság

Az 5G és az ipar 4.0 Európa reménye

Tehetséges emberekre, stabil digitális készségekre, pénzre és a kreativitás szabadságára van szükség ahhoz, hogy a digitalizáció sikeres legyen.

Tehetséges emberekre, stabil digitális készségekre, pénzre és a kreativitás szabadságára van szükség ahhoz, hogy a digitalizáció sikeres legyen – mondta Willem Jonker, az EIT Digital vezérigazgatója a társaság brüsszeli konferenciáján. Be kell látni, a digitalizáció terén Európa nem áll a helyzet magaslatán, ha technológiáról van szó, az Egyesült Államok és Kína lekörözi Európát.

Willem Jonker, az EIT Digital vezérigazgatója
Fotó: VG

Az 5G bevezetése és a hálózatok kiépítése kapcsán azonban vezető szerephez juthat a kontinens – hangsúlyozta. Jonker szerint a hálózatoknak csak úgy van igazán értelmük, ha átlépik Európa határait, ki kell őket terjeszteni világszintűvé. Mindez csak nemzetközi összefogással valósulhat meg, ezért van igazán nagy szükség arra, hogy kiépüljön a bizalom, és megteremtődjön a közös munka alapja. A vezérigazgató szerint még az ipar 4.0 az a terület, amelyen az európai cégek versenyképesek, főként az autóipari vállalatok. Ez Magyarország esetében is hatványozottan igaz.

Magasan képzett, digitális szaktudással rendelkező szakemberekből viszont Európa-szerte hiány van, ezért hatalmas szükség van az egyetemekkel való együttműködésre.

Európa számára az is probléma, hogy nagy az ellenállás és még nagyobb a bizalmatlanság a digitalizációval szemben. Jonker példaként említette, hogy mekkora ellenállást váltott ki a legtöbb országban az Uber vagy az megjelenése. Nyilván mindkettő sértett üzleti, politikai érdekeket, és a lakosságnak is volt vele problémája, de szabályozták is. Az okostelefon viszont mindenki zsebében ott lapul. Félünk a nagy változásoktól, de szép lassan valahogy mégis beengedjük őket a mindennapjainkba. Jonker szerint összefogásra van szükség ahhoz is, hogy ezek a társadalmi blokkok megszűnjenek.

Három magyar startup

A vállalat brüsszeli konferenciáján több, már érett fázisában lévő startup mutatkozhatott be. Három magyar termék is helyet kapott: az eBIZ az OTP Bank egyik leányvállalata, a digitális finanszírozás területén fejleszt terméket. A Xanta és az IOX pedig olyan projektek, amelyekben az OTP partnerként csatlakozott az EIT Digitalhoz: konzorciumban valósítják meg a két projektet, amelyek szintén a digitális finanszírozás területén nyújtanak új megoldásokat. A szolgáltatások elsőként az OTP-nél lesznek elérhetők, de utána más intézmények is értékesíthetik őket. | VG

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

5G EIT Digital ipar 4.0
Kapcsolódó cikkek