Magyar gazdaság

MNB: minden évben emelni kellene a családi adókedvezményen

A gyerekvállalást az adórendszeren keresztül jobban lehetne ösztönözni – mondta Palotai Dániel, a jegybank főközgazdásza az 56. Közgazdász Vándorgyűlésen.

A demográfiai fordulatért érdemes lenne a családi adókedvezményeket indexálni annak érdekében, hogy megőrizzék értéküket – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 56. Vándorgyűlésén. Az adórendszeren keresztül akár több módon is ösztönözni lehetne a gyerekvállalást, ezeket a lehetőségeket most is vizsgálja az MNB.

Ha nem hajtunk végre érdemi változást, akkor nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához, amennyiben a versenyképességi javaslatokat végrehajtjuk, akkor tíz év alatt az osztrák fejlettség 80 százalékát érhetjük el

– fejtette ki az MNB főközgazdásza. A fenntartható felzárkózás alapja a magas életminőség és erős Magyarország, ennek számos feltétele van. A teljes foglalkoztatást gyakorlatilag elértük, ennek fenntartásáért azonban tenni kell. Az új pénzügyi modell megoldhatja a vállalatok finanszírozási kérdéseit, ezt kockázati tőkealapok, hatékonyabb garanciarendszer segítheti a könnyebb hitelfelvételt. A magyar bankrendszer költséghatékonysága – és ezáltal a kamatfelárak lenyomása – is szükséges a jobb finanszírozáshoz.

MTI Fotó: Komka Péter

A hazai kkv-szektor termelékenysége mindössze harmada a nagyvállalatokénak, ráadásul jelentős a mikro méretű, zombivállalat, amelyek képtelenek növelni a versenyképességüket.

A kkv-k termelékenységének növelésében fontos szerepet játszhat, hogy az innovatív vállalatok arányát meg kellene duplázni a jelenlegi 15 százalékról.

A külföldön dolgozók közül 100 ezer fő hazacsábításával ellensúlyozni lehetne a korösszetételén és a feszességén is enyhítene. A hatékony állam kiépítése elengedhetetlen, a digitális közszolgáltatásokat fel kell építeni.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdász vándorgyűlés családi adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek