Magyar gazdaság

A legtöbb EU-s ország államadóssága elszállt

Magyarország összességében az uniós átlagnak megfelelően költött közfeladatokra. A bruttó hazai termék 4,8 százalékát fordította az egészségügyre, 4,9 százalékot oktatásra, a szociális kiadásokra pedig összesen 14,3 százalékot költött a magyar állam – derült ki az Eurostatból.

Az statisztikai hivatala, az Eurostat által közzétett évkönyv szerint a legtöbb uniós ország nem képes tartani az 1997-ben elfogadott Stabilitási és Növekedési Paktumban rögzítette feltételeket.

Az egyezmény lényege, hogy

a tagországok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, illetve az államadósság nem kúszhat a 60 százaléka fölé.

Aggódhatnak az olaszok, Magyarország a válság előtti állapotához térhet vissza

A tavalyi évben az EU-28 államháztartási hiánya a GDP 1 százalékát tette ki, míg a bruttó a GDP 81,6 százaléka volt. A Key figures on Europe című kiadvány szerint

az Európai Unió 15 tagországánál az államadósság meghaladta a 60 százalékot.

A legmagasabb hiányt Görögországban (179 százalék), Olaszországban (132 százalék) és Portugáliában (126 százalék) mutatták ki, a legalacsonyabb Észtországban (9 százalék), Luxemburgban (23 százalék) és Bulgáriában (25 százalék) volt.

Fotó: AFP

Az Európai Bizottság szerdán fel is szólította az olasz kormányt, hogy módosítsa jövő évi költségvetési tervezetét.

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben ez nem lehetne több 0,1 százaléknál.

A deficitet pedig 2019-ben a bruttó hazai termék 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kabinet által vállalt 0,8 százalékkal szemben.

A Magyar államadósság 2017-ben meghaladta a GDP 73 százalékát, ezzel az értékkel megközelítette a válság előtti, 2008-as adósság szintet.

Fotó: Eurostat

 

Az uniós átlagot fordítja Magyarország a közszolgáltatásokra

Az Eurostat szerint 2016-ban az uniós tagállamok átlagosan a GDP-jük 46,3 százalékát fordították közszolgáltatásokra:

  • Irországban 27,1 százalékot,
  • Románia (34 százalék)
  • és Litvánia (34, 2 százalék) is valamivel több mint a GDP egyharmadát fordította állami kiadásokra.
  • Ausztria (50,7 százalék),
  • Belgium (53,2 százalék),
  • Dánia (53,6 százalék),
  • Finnország (56 százalék)
  • és Franciaország (56,4 százalék) pedig több mint a GDP-jének a felét költötte el közszolgáltatásokra.
  • Minden EU-tagállamban a szociális kiadások képezték a legnagyobb részarányt.

    A második helyre szorult állami kiadások vegyes képet mutattak:

    tizenkét tagállamban az egészségügyi kiadásokra, tízben az általános közszolgáltatásokrí, hat országban pedig egyéb területekre költöttek, melyek nem szerepelnek a Key figures on Europe grafikonjain.

    Fotó: Eurostat

     

    Magyarország (46,7 százalék) összességében az uniós átlagnak megfelelően költ közfeladatokra. A részletes kimutatásból kiderül, hogy

    a bruttó hazai termék 4,8 százalékát fordította az egészségügyre, 4,9 százalékot oktatásra, a szociális kiadásokra pedig összesen 14,3 százalékot költött a magyar állam.

    Varga Mihály pénzügyminiszter korábban a 2017-es zárszámadási törvényjavaslat parlamenti vitájában elmondta, hogy Magyarország vitatja az Eurostat módszertani eljárását, miszerint az Eximbankot is az államháztartáshoz kell számítani (Eximbank adósságával a 2016-os 75,9 százalékról 73,3 százalékra csökkent).

    Varga azt is mondta, hogy az államadósság devizaaránya jelentősen, 26 százalékra, a külföldiek által birtokolt állomány részesedése 37 százalékra csökkent. Emlékeztetett arra, hogy

    az államadósság devizaaránya nyolc éve még 50 százalék felett volt.

    Közölte azt is, hogy a nyugellátások 2,4 százalékos mértékben emelkedtek: 2017 novemberében – Magyarország történetében először – minden nyugdíjas nyugdíjprémiumot kapott.

    Magyarország uniós szinten is élen jár a turizmusban

    Az EU-s átlaghoz képest Magyarországon kevés az autó, a fiatalok korán kilépnek az oktatási rendszerből, de a turizmust illetően csúcskategóriásak vagyunk.

     

    GDP államadósság Eurostat állami kiadások
    Kapcsolódó cikkek