Magyar gazdaság

Csúcsra pörgött az amerikai deficit

Legutóbb hat éve volt magasabb az amerikai költségvetési hiány, mint az idén. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ugyan olcsóbb adósságot törleszteni, ha a Fed is állampapírokat vesz, de az elszálló hiányért az adócsomag a felelős.

Többéves rekordra ugrott az amerikai költségvetési hiány: a szeptember végéig tartó fiskális évben 779 milliárd dollár lett a deficit, 17 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. GDP-arányosan 3,9 százalékos luk tátong a költségvetésen, amely 0,4 százalékponttal magasabb, mint tavaly. A kiadások 3,2 százalékkal nőttek éves alapon, a bevételek viszont csak 0,4 százalékkal, ez egy százalékponttal alacsonyabb, mint a megelőző évben. A hiány 2012- ben érte el történelmi rekordját, akkor 1000 milliárd dollár hiányzott a kasszából.

Donald Trump elnök szerint a magas hiányért alapvetően a jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelései felelősek, a statisztikák azonban azt mutatják: igazából a republikánus politika az elszálló deficit okozója.

Az amerikai kormányzat adóssága nagyjából 21 500 milliárd dollár, ebben a fiskális évben pedig 523 milliárd dollárt költöttek adósságfinanszírozásra – mondta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank szenior elemzője.

A kormányzat adóssága nagyjából 21 500 milliárd dollár
Fotó: AFP

A szakértő szerint a magasabb kamatok emelik ugyan a kiadásokat, de ekkora összegnél elenyésző a többlet az adócsomag és a hadi kiadások növekedése mellett.

Trumpnak ugyanakkor igaza van abban, hogy olcsóbb volt törleszteni az adósságot, amikor a Fed még vásárolta az állampapírokat, és igaza van abban is, hogy a kormányzat és a Fed e tekintetben egymás ellen dolgozik.

Blahó szerint az elszabaduló hiányért elsősorban a vállalati és a jövedelemadók csökkentése, a hadi költségvetés növelése, valamint a természeti katasztrófák miatti extra kiadások felelősek. Ugyanígy gondolkodik az elemzők többsége, sőt az amerikai kormányzati szervek is. Az Igazgatási és Költségvetési Hivatal igazgatója, Mick Mulvaney úgy véli,

a robbanásszerűen gyarapodó amerikai gazdaság meg fogja növelni a kormányzati bevételeket, ami hosszabb távon hozzájárulhat a fiskális egyensúlyhoz.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a statisztika erős jelzés a kongresszusnak: fel kell hagyni a felelőtlen költekezésekkel. A kongresszus költésvetési osztályának közleménye szerint, ha ebben az ütemben gyarapszik a gazdaság, és nem lesz számottevő akkor 2022-ig a hiány eléri a 5 százalékát, ami „nyilvánvalóan fenntarthatatlan”.

A pénzügyminisztérium az adatokkal egy időben kiadta előrejelzését is: a 2018 októberétől a jövő év szeptember végéig tartó költségvetési évben 833 milliárd dollár hiányra számítanak. A bevételek tekintetében 0,3 százalékos lehet a növekedés az idei tényadathoz képest, a kiadások 1,5 százalékkal nőhetnek. Mivel a kormányzat 2,5 százalékos gazdasági növekedést becsül jövőre, a 6,5 százalékkal gyarapodó hiány 4 százalék körüli GDP-arányos deficitet eredményezhet, ami erőteljes lassulás lenne az idei 0,4 százalékpontos és az azt megelőző, 0,3 százalékpontos emelkedéshez képest.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Egyesült Államok Donald Trump deficit kormányzati adósság Fed
Kapcsolódó cikkek