Magyar gazdaság

Érezhető a kereskedelmi háború hatása

Az amerikai–kínai feszültségek és a feltörekvő piacok nehézségei miatt alacsonyabb globális gazdasági növekedést vár az IMF.

A világgazdaság növekedése stabil ugyan, de kevésbé kiegyensúlyozott, és idén, valamint jövőre sem éri majd el az áprilisban jelzett szintet – közölte kedden Balin kiadott őszi jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A szervezet a veszélyfaktorok közül az Egyesült Államok és elsősorban Kína közötti kereskedelmi feszültséget emelte ki, amely már jövőre negatívan befolyásolja mindkét ország növekedését, 2019-ben kezd el ugyanis valójában érződni a kölcsönösen megemelt vámok hatása.

Emellett a jelek azt mutatják, hogy máris elenyészőben van a tavaly elfogadott adócsökkentés hatása, 2020-tól pedig az amerikai gazdaság már lassulni fog, mihelyt a fiskális stimulus az ellentétére fordul – figyelmeztetett a jelentést ismertető sajtótájékoztatón Maurice Obstfeld.

Fotó: IMF

Az IMF vezető közgazdásza egyébként nem aggódik amiatt, hogy a kínai kormány nem lenne képes megvédeni a jüant a további gyengüléstől, de hangsúlyozta, hogy Pekingnek a növekedési ütem lassulása árán is kordában kell tartania a pénzügyi kockázatokat, és a hitelkihelyezés növekedésének megfékezése az egyik legfontosabb szempont.

Ha az Egyesült Államok és Kína megoldást találna a kereskedelmi vitára, az jelentősen javítana a kilátásokon

– hangsúlyozta Obstfeld, bár a globális növekedésre nem a vámháború jelenti az egyetlen veszélyt. A kockázatok közé tartozik az eurózóna tagállamai, valamint Nagy-Britannia és Japán gyengébb teljesítménye és a hitelkamatok emelkedése is, amelynek a hatására egyes feltörekvő piacokon – Argentínában, Brazíliában, Törökországban, Dél-Afrikában, Indonéziában és Mexikóban – megfordult a tőkeáramlás iránya. Súlyosbodtak a helyi politikai bizonytalanságok is, és egyre ingatagabbá váltak a gazdasági fundamentumok.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

IMF kereskedelmi háború Nemzetközi Valutaalap
Kapcsolódó cikkek