Magyar gazdaság

Folytatódik a stadionfejlesztés

Megújul a Bozsik Stadion, Magyarország megvásárolja a Dublinban található nagykövetségének épületét, valamint rekonstruálja a zuglói Róheim-villát – többek között ezek az ügyek szerepeltek a szerdán kiadott Magyar Közlönyben.

Kiemelten kezelik a stadionfejlesztést, megújul a Bozsik Stadion

Új szintre emelkedik a stadionfejlesztés

A magyar kormány csütörtöki hatállyal kiemelt üggyé nyilvánította a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósítandó egyes labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztési beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket – olvasható a Magyar Közlönyben. Emellett döntöttek, az ügyben eljáró hatóságok kijelöléséről szóló rendeletet módosításáról, mely szerint

a Budapest XIX. kerületében elhelyezkedő Bozsik Stadiont rendezettnek kell tekinteni abban az esetben is, ha annak a helyi építési szabályzat szerinti kialakítása még nem történt meg.

A Közlönyben megjelentek szerint azonban a fejlesztés esetében a használatbavételi engedély kiadásának feltétele a helyi építési szabályzatban előírt telekhatár-rendezés végrehajtása, valamint annak ingatlan-nyilvántartásba jegyzése.

A drónnal készült felvételen a kispesti Bozsik József Stadion
Fotó: Ruzsa István

Újabb stadion nő ki a földből

Több mint 13,5 milliárd forintból újítják fel a fővárosi Bozsik Stadiont, amellyel az 8 ezer fő befogadására lesz alkalmas. A kormány tervei szerint az új létesítmény fedett lesz, és az UEFA 4. kategóriájának felel majd meg. A Magyar Közlönyben foglaltak szerint a projekt a hazai verseny- és szabadidősport támogatását, valamint a sportlétesítmény-infrastruktúra további fejlesztését segíti elő.

A beruházáshoz a forrásbevonás két ütemben történik majd:

jövőre összesen 9 350 300 000 forintot költenek a létesítményre a központi költségvetésből, míg a 2020-as költségvetés tervezése során a Pénzügyminisztériumnak további 4 199 600 000 forintot kell elkülönítenie erre a célra.

Az ingatlankérdés is terítékre került

Megvesszük a dublini nagykövetségünk épületét

A Kormány a külgazdasági és külpolitikai érdekeket szem előtt tartva, és figyelemmel a költséghatékonysági és gazdaságossági szempontokra arról határozott, hogy megvásárolja hazánk Dublini Nagykövetségének épületét. Ennek megvalósítása érdekében már meg is bízták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat az ügyben. A tranzakciót egyébként összesen 247 600 000 forintból zavarnák le, amelyet a 2018-as központi költségvetésből biztosítanak.

Rekonstruálják a Róheim-villát

A Kormány továbbra is elkötelezett a főváros XIV. kerületében található Hermina út 45. szám alatti műemlékingatlan felújítása, valamint a Magyar Corvin-lánc Testület és a Magyar Corvin-lánc Iroda oda való elhelyezése iránt – olvasható a Magyar Közlönyben.

Ennek érdekében Orbán Viktor miniszterelnök határozata szerint felszólította Varga Mihályt, hogy különítsen el összesen 100 millió forintot a projekt végrehajtására szintén az idei költségvetés terhére.

A villa jelentős történelmi múlttal rendelkezik, itt élt ugyanis és itt is gyilkolták meg 1918-ban Tisza István miniszterelnököt. Az ingatlan építtetője Róheim Sámuel fakereskedő és neje, tervezője pedig Pollák Manó volt. A neobarokk stílusban épült házon elhelyezett tábla szerint ebben a házban élt és alkotott Róheim Géza, aki a pszichoanalitikai etnológia megalkotója volt. Az épület az 1960-as évek végétől a Mozgássérültek Állami Intézetének kezelésébe került

 

Bozsik Stadion nagykövetség Magyar Közlöny Róheim-villa
Kapcsolódó cikkek