Magyar gazdaság

Javította a Magyarországgal kapcsolatos előrejelzését az IMF

A GDP idei növekedési ütemét 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,3 százalékponttal emelték meg a valutaalap elemzői. A Pénzügyminisztérium nem lepődött meg és figyelemreméltónak nevezte a döntést.

Az IMF honlapján kedden közzétett, Világgazdasági kilátások, 2018 október (World Economic Outlook, October 2018) című tanulmány szerint a magyar gazdaság idén 4 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal növekedhet a tavalyi 4 százalék után. Az áprilisban közzétett előrejelzéshez képest

Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,3 százalékponttal emelték meg a valutaalap elemzői.

Az éves átlagos a tavalyi 2,4 százalék után idén 2,8 százalékra, jövőre pedig 3,3 százalékra rúghat a legfrissebb, októberi prognózis szerint. Az IMF a fogyasztói árak emelkedésének csak a jövő évi mértékén változtatott, az áprilisban várt 2,7 százalékot 0,1 százalékponttal emelte.

Fotó: AFP / Natalia Seliverstova / Sputnik

Áprilishoz képest csökkentették a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének várható mértékét az idei és a jövő évre a valutaalap elemzői. A friss előrejelzés szerint a többlet idén 2,3 százalék, jövőre pedig 2,1 százalék lehet a 2017-ben mért 3,2 százalék után. Az áprilisi prognózisban a tavalyi évre még 3,6 százalékot adtak meg, az idei évre 2,5 százalékot, 2019-re pedig 2,4 százalékot.

A munkanélküliségi ráta idén 3,9 százalékra, jövőre pedig 3,5 százalékra csökkenhet a tavalyi 4,2 százalék után.

Az áprilisi előrejelzéshez képest a tavalyi rátát 0,2 százalékponttal, az ideit pedig 0,1 százalékponttal emelték, míg a jövő évit változatlanul hagyták.

Az IMF elemzői arra számítanak, hogy 2023-ban a magyar gazdaság 2,2 százalékkal növekszik, az éves átlagos infláció 3,0 százalékot tesz ki, a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többlete pedig 1,0 százalékra rúg majd.

Nem meglepő a módosítás

Figyelemreméltó, hogy az IMF Magyarország esetén számottevően javított a korábbi előrejelzésén, elismerve ezzel a magyar gazdaságpolitika eredményeit és hazánk növekedési potenciálját – méltatta a Nemzetközi Valutaalap döntését a Pénzügyminisztérium. Hozzátették,

ez azért sem meglepő, mivel a valutaalap az elmúlt négy évben hat alkalommal módosította felfelé Magyarországra vonatkozó várakozását évente kétszer megjelenő kiadványában, miként a többi nemzetközi szervezet (például az és az OECD) is javította magyar növekedési prognózisát.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a hazai gazdaság a második negyedévben 4,9 százalékkal, az első fél évben pedig 4,7 százalékkal, az uniós átlagot több mint kétszeres mértékben meghaladva bővült. Ezek alapján szinte biztosan teljesíthető az év egészére várt négy százalék feletti ami az államháztartás stabilitásának megőrzése és az államadósság arányának további csökkentése mellett valósulhat meg – közölte a pénzügyi tárca.

GDP IMF gazdaság előrejelzés
Kapcsolódó cikkek