Magyar gazdaság

Jókora lökést kap a bútoripar

Az új építésű és a használt lakások piaca egyaránt masszívan hozzájárulhat a boltok, különösen a bútoráruházak forgalmának emelkedéséhez.

A bútorüzletek forgalmán sokat segítenek a lakásátadások, a két mutató párhuzamosan emelkedik – mondta a Világgazdaság kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Idén az első fél évben 6517 lakást adtak át, ami 30 százalékos növekedés a 2017. január–júniusi időszakhoz képest, mialatt a bútor és műszaki cikk kategória forgalma is jelentősen emelkedett, az év első hat hónapjában 8,9 százalékkal volt magasabb az üzlettípus értékesítése, mint a tavalyi azonos időszakban – olvashatjuk ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Vitatja az erős kapcsolatot a két mutató emelkedése között Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki lapunknak azzal indokolta kétkedését, hogy az átadott lakások aránya eltörpül a teljes állományhoz képest – a KSH ugyanis több mint 4,4 millió lakást tart számon. A Raiffeisen szakértője hangsúlyozta: a frissen átadott ingatlanokat mindenképp be kell rendezni, azonban nemcsak az új lakásba kell bútor, hanem a használt és a felújított ingatlanokba is. A két elemző véleményét összevetve azt láthatjuk, hogy az új lakások átadása – ha csak kis mértékben is – pozitív hatással lehet a bútorüzletek forgalmára.

Nemcsak az új lakásokba kell bútor, hanem a használtakba és a felújítottakba is
Fotó: MTI / Illyés Tibor

2016 eleje óta 88 ezer építési engedélyt adtak ki, és az átadott lakások száma csupán 31 ezer, tehát a következő időszakban rengeteg lakást bocsáthatnak vevőik rendelkezésére a kivitelezők – mondta Suppan Gergely. Az átadások időpontja átcsúszhat a jövő évre, az építők még 2019 végéig szerkezetkész állapotba hozhatják az új lakásokat, ugyanis így érvényesíthetik az áfakedvezményt – 27 helyett 5 százalékos terhet kell fizetni –, ami jóval alacsonyabb árat eredményezhet.

A Takarékbank vezető elemzője hozzáfűzte: a gyorsított munkavégzést elsősorban a kapacitás- és munkaerőhiány akadályozhatja, de az idén még így is 25-28 ezer lakóingatlant adhatnak át.

Jövőre az áfakedvezmény miatt kipörgethetik a már elkezdett projekteket a fejlesztők, ráadásul a használtlakás-piac is tovább pezseghet – jegyezte meg Török Zoltán. Ezek a tényezők az elhalasztott fogyasztás pótlásával együtt tovább fűthetik a kiskereskedelmet, ezen belül pedig a bútorboltok forgalmát is – tette hozzá a szakértő. Suppan Gergely szerint akár 30-35 ezerig is emelkedhet az átadások száma jövőre, ami a bútoráruházak kasszájában ugyancsak nyomot hagyhat.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

bútoripar fogyasztás elemzők
Kapcsolódó cikkek