Magyar gazdaság

Mindenki engedett, de elérte, amit akart

Megnyugvással fogadták a piacok az Egyesült Államok és Kanada közötti kereskedelmi megállapodást.

Pozitív negyedévkezdést hozott a globális piacokon az Egyesült Államok és Kanada közötti megegyezés az 1994-ben életbe lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) megújításáról. A kanadai dollár 0,85 százalékkal négyhavi, a mexikói pezó pedig héthetes csúcsra emelkedett az amerikai devizával szemben. A New York-i tőzsdén már a nyitás előtt erős emelkedést prognosztizáltak, a MarketWatch előrejelzése szerint az S&P 500 új rekordot dönthet az amerikai–kanadai kereskedelmi feszültség enyhülésének köszönhetően. A japán Nikkei 0,5 százalékkal 27 éves csúcsra ugrott, és emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék is.

Az amerikai acél- és alumíniumvámok alóli mentesítésre nincs garancia
Fotó: AFP/Roland Weihrauch/dpa

A piaci portál szerint váratlan volt az utolsó pillanatban megszületett egyezség, hiszen négy nappal ezelőtt Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi képviselő még csekélynek mondta a kongresszus előtt annak az esélyét, hogy a Washington által szabott határidőig – vasárnap éjjelig – sikerül megállapodni. Az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada azonban így megmentette az évi 1200 milliárdos forgalmú szabadkereskedelmi övezetet.

A CNN értesülése szerint Donald Trump elnök elfogadja az ismét háromoldalúvá bővült egyezményt, amelynek az új neve Egyesült Államok–Mexikó–Kanada Megállapodás (USMCA), és amelyet a tervek szerint november végén írnak alá.

A kongresszusnak 60 napja van a véleményezésre és módosításra. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében „csodálatosnak” nevezte az egyezséget, ami orvosolja a „NAFTA sok hiányosságát és tévedését”. Trump választási ígéretei közé tartozott a NAFTA újratárgyalása, és bár mindhárom fél tett engedményeket, Trump jókora sikerként könyvelheti el az eredményt.

Washington elérte ugyanis, hogy Kanada megnyissa tejpiacát az amerikai termékek előtt, ami Trump fontos követelése volt.

Bár az engedmény csak az évi 16 milliárd dolláros forgalmat bonyolító ágazat mintegy 3,5 százalékát érinti, a Reuters beszámolója szerint a hírt így is dühösen fogadták a kanadai termelők, annak ellenére, hogy a kormányzat ígéretet tett az esetleges károk kompenzálására.

Az Egyesült Államok nem adott biztosítékot Kanadának a korábban kivetett acél- és alumíniumvámok alóli mentesítésre sem.

Ám Kanada is megkapta, amit akart, érvényben maradt a korábbi független vitarendezési rendszer, és az ország nagyrészt mentesül a jövőben kivetendő amerikai autóvámok alól – hangsúlyozta elemzésében az Equilor.

A megállapodás erre az esetre 2,6 millió személyautó vámmentes amerikai importját engedélyezi mindkét másik országból, ami tetemes emelkedés a tavalyi kétmilliós kanadai és 1,8 milliós mexikói behozatalhoz képest. A pickupok a teljes mennyiségre vámmentességet élveznek. Az alkatrészimportot illetően Mexikó évi 108, Kanada pedig 324,4 milliárd dolláros vámmentes kvótával rendelkezik – ez is alacsonyabb a mostani mennyiségnél, vagyis van esély az bővítésére. Az együttműködést egyúttal modernizálták is, hiszen belekerült a digitális támogatása, és frissítették a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó részt.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

szabadkereskedelem Egyesült Államok Kanada NAFTA
Kapcsolódó cikkek