Magyar gazdaság

Nagyot léptünk előre a megújult versenyképességi rangsorban

A 48. helyen áll Magyarország a World Economic Forum (WEF) új versenyképességi rangsorában, ami a 2016-os rangsorban publikált 69. és a tavalyi 60. helyhez képest jelentős előrelépést jelent. Az előrelépés jól tükrözi a magyar gazdaságban megkezdődött versenyképességi fordulatot, amelyet a piaci szereplők és a hitelminősítők mellett már a legtöbb kutatói-elemzői felmérés is elismer – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

A davosi székhelyű World Economic Forum (WEF) szerda hajnalban tette közzé új versenyképességi rangsorát, amelyben Magyarország a vizsgált 140 ország közül a 48. helyen áll. Ez a tavaly publikált rangsorhoz képest 12 helyezésnyi előrelépést jelent.

A WEF az idei rangsorát új módszertan alapján publikálta: a felmérésben összesített indikátorok köre jelentősen átalakult, és nőtt az objektív statisztikai adatok súlya a felmérésen belül. Az idei rangsor eredményei emiatt közvetlenül nem hasonlíthatók össze a tavaly publikált rangsorral, de

a tavalyinál lényegesen jobb helyezés megerősíti, hogy Magyarország versenyképessége jobb, mint amit a korábbi évek rangsorbeli helyezései jeleztek.

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A módszertani változás hatását kiszűrve Magyarország versenyképessége abszolút értékben javult, a rangsorbeli pozíciója nem változott. A megújult WEF rangsor által vizsgált 12 fő versenyképességi tényező közül 11 területen javult Magyarország versenyképessége az elmúlt évhez képest.

A 12 fő tényező közül Magyarország az infrastruktúra (28. hely), az innovációs képességek (39. hely) és a makrogazdasági stabilitás (43. hely) területén szerepel a legjobban.

A vizsgált összesen 98 indikátor felében javult abszolút értékben Magyarország teljesítménye. Mindez visszaigazolja a magyar gazdaságpolitika törekvését, hogy a makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett tovább javuljanak a minőségi, versenyképességi feltételei.

A kormány ebből a célból hozta létre a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot, amely a versenyképesség javítására irányuló, rövidtávú, gyorsan végrehajtható kezdeményezések mellett a magyar gazdaság tartós versenyképessége szempontjából meghatározó, stratégiai tényezők átfogó javítására is javaslatokat tesz.

World Economic Forum Pénzügyminisztérium versenyképesség
Kapcsolódó cikkek