Magyar gazdaság

Negyedmillióan keresnek munkát

Szeptemberben 136 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra.

Szeptember végén 251 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint, ez 17 ezres csökkenés a tavaly szeptemberi adathoz képest. A nyilvántartott munkanélküliekből csaknem 134 ezer nő, a legfeljebb általános iskolát végzettek aránya pedig mintegy 43 százalék. Csaknem 15 ezren felsőfokú végzettséggel sem tudtak elhelyezkedni.

Fotó: Kallus György / VG

Szeptemberben 136 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, e kör 47 százaléka álláskeresési ellátásban, 53 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők csaknem fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A munkavállaló korú népességhez mért relatív ráta Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb: 1 százalék.

A nyilvántartott pályakezdő munkanélküliek száma 26 ezer volt, a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek:

40 százalékuk legfeljebb általános iskolát végzett, csaknem 5 százalékuknak pedig felsőfokú iskolai végzettsége volt.

Egy év alatt 11 százalékkal 66 ezer főre csökkent az egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma. A szakképzetlen álláskeresők aránya Csongrád, Győr-Moson-Sopron megyében és a fővárosban volt a legalacsonyabb.

Szeptemberben összesen 47 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási, kerületi hivatalnál, közülük az első alkalommal regisztrálók aránya 13 százalék volt. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 2,5 százalékkal nőtt.

A foglalkoztatók csaknem 38 ezer üres álláshelyet jelentettek be szeptemberben, és az álláshelyek 48 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény – az állások mintegy harmada – a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére koncentrálódott.

Az NFSZ adatai szerint szeptemberben 127 ezer álláslehetőség volt, ebből a zárónapra 86 ezer maradt betöltetlen. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 18 ezer volt, ezek 63 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Budapesten volt.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) munkanélküliség
Kapcsolódó cikkek