Magyar gazdaság

Magyarország szándéknyilatkozatot írt alá Kínával

Lendületesebb közös munkára készülnek a magyar és kínai szaktárcák az innovációban.

Innovációs együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Miao Wei kínai ipari és információs technológiai miniszterrel. A magyar miniszter a miniszterelnöki delegáció tagjaként utazott Kínába és vesz részt a Kínai Nemzetközi Expón, amelynek egyik díszvendége Magyarország.

Az Expó keretében tartottak magas szintű találkozót az innovációért felelős magyar és kínai minisztériumok első számú vezetői között.

A tárcaközi szándéknyilatkozatban foglaltak szerint az aláírók felismerték az innovációs politika kulcsszerepét Magyarország és Kína sikeres fejlődésében és jólétében. A két fél közös megoldásokat keres a globális, regionális és helyben jelentkező ipari és társadalmi kihívások kezelése érdekében, ösztönözve a jobb hozzáférést a high-tech ipari fejlesztésekhez és előremutató technológiákhoz.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője
Fotó: Czeglédi Zsolt

A dokumentum beazonosítja a kétoldalú kapcsolatok fő területeit,

elsősorban a környezettudatos közlekedési rendszerekre és az infokommunikációs technológiákra, kifejezetten az 5G hálózatokra, a nagyteljesítményű számítástechnikára, az okosotthonokra és a mesterséges intelligenciára fókuszálva.

Az együttműködés egyebek mellett a know-how és jó gyakorlatok cseréjére, a magyar és kínai szereplők közötti partnerségek és hálózatok ösztönzésére, a közvetlen szakmai és üzleti kapcsolatok elősegítésére terjedhet ki az ipari kutatás-fejlesztés és innováció terén.

A közös munka hozzájárul Magyarország technológiai és ipari fejlődésének elősegítéséhez, a kiemelt technológiák innovációs fejlesztésének előmozdításához. A szándéknyilatkozat elősegíti a kétoldalú kapcsolatok erősítését, élénkítését, hazánk jobb regionális érvényesülését az „Egy övezet, egy út” kezdeményezésben, a Kína és a kelet-közép-európai országok közötti együttműködésekben.

Palkovics László innováció Kína szándéknyilatkozat Kínai Nemzetközi Import Expó
Kapcsolódó cikkek