Magyar gazdaság

Négy százalék felett maradhat a bővülés

A konkrét lépések ismeretében lehet majd megmondani, képes-e fél százalékponttal emelni a gazdasági bővülés ütemén a harminc pontból álló intézkedéscsomag, mindenesetre az elemzők egybehangzó véleménye szerint van tere a teljesítmény javításának.

A konkrét lépések ismerete nélkül nem lehet megállapítani, hogy ténylegesen elérhető-e a fél százalékpontos GDP-növekedési javulás – kommentálta a Világgazdaság kérésére a versenyképességi csomag bejelentését Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Van tere a versenyképesség javításának, így elképzelhető, hogy az intézkedések hatásosak lehetnek, azonban biztosat csak a javaslatok ismeretében lehet mondani – tette hozzá a szakértő.

Hasonló véleményen van Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője, aki lapunk kérdésére hangsúlyozta, hogy fontos feladat az üzleti környezet javítása – például az adminisztráció csökkentésével – és a magasabb hozzáadott érték felé történő elmozdulás.

A célok elérésében az innovációnak és az oktatásnak lehet kiemelt szerepe.

Regős Gábor hozzáfűzte: lesznek költségvetési hatások, de konkrét számokat csak az intézkedések ismeretében lehet mondani, azonban az adminisztratív változások elsősorban nem pénzhez köthetők.

Az intézkedési csomag 0,5 százalékpontos lökést adhat a GDP-nek évente
Fotó: MTI/Komka Péter

A szerdai kormányülésen tárgyalhatják a Nemzeti Versenyképességi Tanács által hétfőn elfogadott Versenyképes Magyarország programot. A javaslatcsomag hat témakörben, harminc programponttal javítana Magyarország versenyképességén. Ha a javaslatot elfogadja a kormány, akkor adóreform, a foglalkoztatás további bővítése, a vállalatok – kiemelt figyelemmel a kis- és középvállalkozásokra – fejlesztése, a átalakítása jöhet, illetve az egészségügyi és oktatási fejlesztésekre is sor kerülhet.

A konvergenciaprogram már korábban is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel számolt 2019-re, ami lényegesen magasabb, mint az elemzők vagy akár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi középtávú becslése mennyire számolt előre a versenyképességet javító intézkedésekkel, azonban decem­ber közepén a tárca kiadhatja a konvergenciaprogram szokásos, éves felülvizsgálatát, amelyben a javaslatok élénkítő hatásával is kalkulálhatnak majd a PM közgazdászai. Érdemes hozzátenni, hogy az idei, vártnál magasabb GDP-növekedés is hatással lehet a jövő évi bővülésre, egyrészt a konjunktúra csúcsa tovább tarthat, mint azt korábban gondolták, másrészt a tavaszi prognózishoz képest magasabb bázissal kell kalkulálni.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

GDP-növekedés elemzők versenyképességi csomag
Kapcsolódó cikkek