Magyar gazdaság

Sikerült áthidalni a Magyarország és Kína közötti távolságot

A magyar vállalatoknak lesz helyük Kínában – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE) felállított magyar országpavilont megnyitó beszédében. A kormányfő tárgyalt a Bank of China elnökével is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar kormány időben felismerte a világgazdasági változások jelentőségét és eredményét. Egy szakértő szerint nagy dicsőség Magyarországnak, hogy az egyik díszvendége a kínai expónak.

 

Kínai látogatása zárónapján a kormányfő a kíséretében lévő tárcavezetők – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter – jelenlétében nyitotta meg az expó egyik díszvendégeként kiállító Magyarország pavilonját, ahol az érdeklődők például magyar élelmiszerekkel ismerkedhetnek.

Orbán Viktor szerint büszkeségre ad okot, hogy

sikerült áthidalni a Magyarország és Kína közötti hatalmas távolságot,

ennek eredményeként ugyanis magyar vállalatok megtalálhatják a számításaikat Kínában.

Orbán Viktor beszédet mond a magyar pavilon megnyitásán a Kínai Nemzetközi Import Expón
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Felidézte hétfői tárgyalását Hszi Csin-ping kínai államfővel, akivel abban maradtak – mondta –, hogy „közösen fogjuk építeni azt a jövőt, amelyben a magyar cégeknek is lesz helyük majd Kínában”.

Orbán Viktor azt is megjegyezte, hogy „a legmagyarabb kínai város” címet Sanghaj érdemli ki, a besztercebányai születésű Hudec László építész ugyanis számos nevezetes épületet tervezett a kínai városban. Sanghaj kulturális lenyomatán rajta kívül más magyarok munkájának az eredménye is ott van – tette hozzá.

A sanghaji expót több mint 130 ország és térség, köztük Magyarország részvételével rendezik meg, a november 10-éig tartó eseményen mintegy 2800 cég állít ki. A külföldi díszvendégek Magyarország mellett: Brazília, Kanada, Egyiptom, Németország, Indonézia, Mexikó, Pakisztán, Oroszország, Dél-Afrika, Vietnam és Nagy-Britannia.

A Bank of China elnökével is tárgyalt Orbán Viktor

A Bank of China (BoC) elnökével, Csen Sze-csinggel tárgyalt Orbán Viktor kedden Sanghajban – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Tájékoztatása szerint a megbeszélésen a miniszterelnök elmondta:

Magyarország számára nagyon jól bevált az együttműködés a Bank of Chinával, hiszen ez egy értékes referencia számára.

Amikor ugyanis a magyar kormány befektetésről tárgyal egy céggel, a bank budapesti jelenléte a végső döntésnél meghatározó jelentőségű.

Orbán Viktor megköszönte a BoC közreműködését a sikeres magyar kötvénykibocsátásokban, a közös munka szavai szerint e téren is javítja Magyarország pénzügyi biztonságát.

Csen Sze-csinggel, a Bank of China elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A bank elnöke kifejtette: magyarországi befektetési tevékenységük erősítésén gondolkodnak, egyben gratulált a miniszterelnöknek, hogy a magyar kormány fenntartható és egészséges fejlődési irányba vezeti a magyar gazdaságot. A megbeszélésen szóba kerültek az európai és a globális gazdasági kihívások is – közölte Havasi Bertalan.

A magyar-kínai kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint ma

Magyarország és Kína kapcsolatai a történelem során soha nem voltak olyan jók, mint jelenleg – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az első Kínai Nemzetközi Import Expón felállított magyar országpavilon megnyitóján. Kifejtette: a magyar kormány időben felismerte a világgazdasági változások jelentőségét és eredményét, hogy a modernkori ipari forradalom tempóját legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatról. Ez a felismerés vezetett a keleti nyitás politikai stratégiájáig – mondta, kiemelve, hogy ennek eredményeként az Európai Unión kívül Magyarország első számú kereskedelmi partnere és második legfontosabb exportpiaca Kína.

Nagy dicsőség

Magyarországnak nagy dicsőség, hogy az egyik díszvendége az első Kínai Nemzetközi Import Expónak – mondta Matura Tamás Kína-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Matura Tamás szerint ez valószínűleg a kormányzat Kína iránt mutatott, az elmúlt években tapasztalható „nagyon pozitív politikájának egyfajta hozadéka”.

A szakértő nagyon fontos előrelépésnek nevezte azt, hogy közvetlen repülőjárat lesz Budapest és Sanghaj között. Ezzel talán leküzdhetjük eddigi hátrányunkat például Csehországgal vagy Lengyelországgal szemben, amelyeknek már több kínai várossal is van közvetlen légi összeköttetésük – mondta. Hozzátette: Kína legfontosabb gazdasági és pénzügyi központjából üzletemberek is érkezhetnek, és ez erősen felpörgetheti a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat.

Hatalmas utat tettek meg a magyar-kínai kapcsolatok

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai államfővel hétfőn Sanghajban – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Orbán Viktor a Huawei elnökével is tárgyalt Sanghajban.

Budapest-Sanghaj közvetlen repülőjárat indul

Jövő nyártól a világ hetedik legnagyobb légitársasága, a China Eastern várhatóan heti négy alkalommal közvetlen repülőjáratot indít Sanghaj és Budapest között – közölte Szijjártó Péter hétfői sanghaji megbeszélései után.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek