Fogyasztói keresleten alapul a prémiumminőségű takarmányok és élelmiszerek ágazatában rejlő növekedési potenciál – áll a növényi fehérjék uniós termelésének fejlesztéséről szóló jelentésben, amelyet az Európai Bizottság elfogadott. A növényi fehérjék (mint például a repce, napraforgómag, lencse) kínálati és keresleti helyzetét vizsgálva a jelentés megállapította, hogy a növényi fehérjék lényeges részét képezik az európai agrár-élelmiszeripari ágazatnak, ahol az élelmiszerek és az italok előállításában világszinten a legszigorúbbak a követelmények.
Az európai fehérjenövény-termesztés azonban nem fedezi a növekvő keresletet, elsősorban a piac sokfélesége és az éghajlati tényezők miatt – mondta a jelentés elfogadásakor Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos, aki üdvözölte, hogy az Európai Parlament foglalkozik a fehérjenövény-termesztés további támogatásának lehetőségeivel. A jelentés több javaslatot ismertet, amelyek hozzájárulhatnak a fehérjenövényekben rejlő gazdasági és környezeti potenciál kibontakoztatásához. Például a fehérjenövényeket termesztő mezőgazdasági termelők támogatását a jövőbeli közös agrárpolitika (KAP) keretében, a versenyképesség növelését a kutatás és innováció révén, illetve a fehérjenövények táplálkozással, egészséggel, éghajlattal és környezettel összefüggő előnyeinek népszerűsítését is. Utóbbihoz az Európai Bizottság 2019-ben mintegy 200 millió euró kerettel rendelkező promóciós programmal is hozzájárul.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.