Többet termelhetne az EU a fehérjenövényekből
Fogyasztói keresleten alapul a prémiumminőségű takarmányok és élelmiszerek ágazatában rejlő növekedési potenciál – áll a növényi fehérjék uniós termelésének fejlesztéséről szóló jelentésben, amelyet az Európai Bizottság elfogadott. A növényi fehérjék (mint például a repce, napraforgómag, lencse) kínálati és keresleti helyzetét vizsgálva a jelentés megállapította, hogy a növényi fehérjék lényeges részét képezik az európai agrár-élelmiszeripari ágazatnak, ahol az élelmiszerek és az italok előállításában világszinten a legszigorúbbak a követelmények.
Az európai fehérjenövény-termesztés azonban nem fedezi a növekvő keresletet, elsősorban a piac sokfélesége és az éghajlati tényezők miatt – mondta a jelentés elfogadásakor Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos, aki üdvözölte, hogy az Európai Parlament foglalkozik a fehérjenövény-termesztés további támogatásának lehetőségeivel. A jelentés több javaslatot ismertet, amelyek hozzájárulhatnak a fehérjenövényekben rejlő gazdasági és környezeti potenciál kibontakoztatásához. Például a fehérjenövényeket termesztő mezőgazdasági termelők támogatását a jövőbeli közös agrárpolitika (KAP) keretében, a versenyképesség növelését a kutatás és innováció révén, illetve a fehérjenövények táplálkozással, egészséggel, éghajlattal és környezettel összefüggő előnyeinek népszerűsítését is. Utóbbihoz az Európai Bizottság 2019-ben mintegy 200 millió euró kerettel rendelkező promóciós programmal is hozzájárul.


