Magyar gazdaság

Túl vagyunk a növekedési ciklus csúcsán

A prociklikus fiskális és monetáris gazdaságpolitika jövőre már nem segíti a bővülést.

A harmadik negyedévben 4,2 százalékkal nőhet a magyar gazdaság a tavalyi azonos időszakhoz képest, jövőre 3,4 százalékra mérséklődhet a kibocsátás, 2020-ban pedig 2,2 százalékkal bővülhet a GDP

– mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet negyedéves sajtótájékoztatóján.

A ciklus csúcsán már túl vagyunk, amit a harmadik negyedéves gazdasági adat is alátámaszthat. Nem kell radikális esésre számítani, fokozatosan mérséklődhet a növekedési ütem. A kiugró lakossági fogyasztás fennmaradhat, az állami, uniós forrásból történő beruházási boom viszont lecseng, és az építőipar rendkívül magas bővülése nem fenntartható, a mostani, 20 százalék körüli szint mérséklődhet.

Török Zoltán azonban az inflációs problémára hívta fel a figyelmet,

ugyanis már ötödik hónapja 3 százalék felett alakul a fogyasztói árindex, az előrejelzési horizonton nem tér vissza a jegybanki cél alá, mindezek mellett további emelkedés sem valószínű. A maginfláció tovább emelkedhet, 2019 első felében elérhetjük a 3 százalékot, mivel a mélyben húzódó folyamatok inflációs nyomást jeleznek.

Ez egyrészt jól teljesítő gazdaságot mutat, azonban gondot okozhat a drágulás. Azt gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Banknak reagálnia kell, hiszen bőven a cél felett alakul az árindex – mondta Török Zoltán. A nem hagyományos eszköztár leépítésével, likviditásszűkítéssel akár már decemberben beavatkozhatnak, és jövő év első felében a kamatfolyosó is módosulhat – ezzel a jegybank megőrizheti a hitelességét. A 320-325 forintos euróárfolyam megmaradhat idén és jövő évben is. A Raiffeisen Bank vezető elemzője aláhúzta:

az enyhén prociklikus fiskális és monetáris politika jövőre már nem segíti tovább a magyar gazdaságot.

Forrás: Shutterstock

Az USA gazdasága szinte tökéletes állapotban van, fél évszázada nem látott erőt mutat – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. A foglalkoztatottság, a béremelések ellenére az elszabadulásától sem kell tartani.

Ennek ellenére szükség van további monetáris politikai szigorításra, még idén további 25 bázisponttal, jövőre pedig további 75 bázisponttal emelheti az alapkamatot a Fed. Az amerikai GDP-növekedés 3,1 százalékos lehet, amiben a készletfelhalomzás és az adócsökkentések játszanak elsődleges szerepet. A megosztott törvényhozás kedvező lehet a piacnak, a törvényhozás nehezebb lehet, de nem áll le, az infrastrukturális beruházások és az egészségügyi reform nem került le a napirendről. Blahó Levente hozzáfűzte:

a kereskedelmi háború folytatódhat, azonban akár jövőre jöhet megállapodás, a gazdasági adatokban egyelőre nem érezhetők a vámintézkedések negatív hatásai.

Fokozatos lassulás bontakozik ki az euróövezetben – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője. Lényegében majdnem fél százalékponttal lassult a növekedés, idén 1,8-1,9 százalékkal emelkedhetnek az eurozóna gazdaságai. Olaszországban roppant gyenge a bővülési üteme, az adósságpálya megkérdőjelezhető, az eurozóna negyedét adja a talján államadósság.

Az eurós országok problémáját a lassú foglalkozás bővülés miatt alakult ki, ráadásul ezt a bérek emelkedése sem biztos, hogy ellensúlyozza a jövőben. A bizalmi indexek – különösen a külkereskedelemben – negatív képet festenek. Pálffy Gergely szerint igencsak megkérdőjelezhető a külkereskedelem pozitív szerepe a GDP-növekedésben. Az Európai Központi Bank (EKB) jövő év második felében már elkezdheti a kamatemeléseket. A Raiffeisen uniós piacok szakértője. A mennyiségi könnyítési program leépítése elsősorban a gyenge gazdasággal bíró országok kötvénypiacának okoz problémákat.

GDP gazdaságpoltika makrogazdaság Európai Központi Bank (EKB)
Kapcsolódó cikkek