Magyar gazdaság

Bejelentették: ennyivel nő a minimálbér 2019-ben

Varga Mihály pénzügyminiszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülését követő vasárnapi doorstep sajtótájékoztatón jelentette be a jövő évi minimálbér összegét.

A munkaadók és munkavállalók képviselői arról egyeztek meg a kormánnyal, hogy 2019-ben és 2020-ban is, 8–8 százalékos emelés lesz – számolt be a megállapodásról elsőként a Hír TV.

A bruttó összege 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer forint lesz 2019-ben

– jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülését követően.

A miniszter hozzátette, hogy a kormány nyugodt szívvel csatlakozott a megállapodáshoz, az ezzel kapcsolatos rendelet pedig még idén megjelenik.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a 2010-es összeghez képest, a minimálbér mára megduplázódott.

A kétéves megállapodás eredményeként 2020-ra a minimálbér összege 161 ezer forintra, a garantált bérminimumé 210 600 forintra emelkedik.

Az egyezséget a kormány mellett a munkaadói érdekképviseletek mindegyike, a munkavállalói oldal részéről – a Magyar Szakszervezetek Szövetsége kivételével – mindenki aláírta.

Eddig nem sikerült megállapodni

A munkaadók és a munkavállalók a korábbi decemberi konzultációs fórumon sem tudtak megállapodni egymással. A december 18-i sikertelen tárgyalások után a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy a felek próbálták megtalálni a közös pontokat, de az ajánlat és az igény – a munkaadók 5+2 (ez utóbbi a szochó júliusi csökkentésével lépne életbe) százalékot kínáltak, a szakszervezetek 13-15 százalékot kértek – távol maradt egymástól.

Fotó: Shutterstock

A munkáltatók feltétlenül egy számjegyű, legfeljebb 6 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak, egy két számjegyű plusz szerintük komoly problémát okozna a kkv-k körében.

A munkavállalók oldaláról a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke lapunknak korábban úgy értékelt, 8,8 százaléknál többet várnak a dolgozók, a két számjegyű emelésnek pedig lélektani jelentősége lenne. Palkovics Imre akkor azt mondta, abban bíznak, hogy reálbéren számítva végül 6-8 százalékos pluszt jelent be a kabinet.

Az elmúlt két évben a minimálbér 24, a garantált bérminimum 40, az átlagbérek 10-12 százalékkal nőttek.

Ennyit kerestünk októberben papíron

Idén októberben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, december 20-án kiadott adatai szerint a bruttó átlagkereset 327 100 forint volt, ami 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 217 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 226 100 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

bérmegállapodás fizetés Varga Mihály bérminimum minimálbér
Kapcsolódó cikkek