Magyar gazdaság

Növekvő ütemben bővül idén a mezőgéppiac

A mezőgazdasági termelők 129,8 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2018 első kilenc hónapjában.

A mezőgazdasági termelők 129,8 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2018 első kilenc hónapjában, ez 13 százalékos növekedés az előző év első három negyedévéhez képest – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Ez az ütem fokozatosan erősödik az idei évben, hiszen az AKI az első negyedév végén még csak minimális, félévkor pedig 10 százalékos növekedésről számolt be.

Az alkatrészbeszerzések száma 4 százalékkal emelkedett ugyanebben az időszakban, így az alkatrészforgalom idén szeptemberig meghaladta a 37 milliárd forintot. A magyar mezőgéppiac koncentrált, amit jól jelez, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdaságigép-értékesítés 75 százalékát 15 cég adta – igaz, ez az érték egy évvel korábban 77 százalék volt.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A gazdálkodók gépbeszerzéseinek értékéből 56 százalékot az erőgépek tettek ki, 44 százalékot pedig az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek. A teljes értékesítésen belül a traktorok aránya 33, a gabonakombájnoké 14 százalékos volt. A kerekes traktorokra 15 százalékos keresletnövekedés mutatkozott, 2227 traktort értékesítettek. A legnagyobb számban vásárolt traktorok a könnyű univerzális kategóriába tartoztak.

Az erőgépek közül a gabonakombájnok értékesítése 11 százalékkal csökkent, az előző év első három negyedévében eladott 261-gyel szemben idén 232 darabot értékesítettek. Bálázógépekre nagymértékben, 66 százalékkal nőtt a kereslet. A magajáró rakodók eladása 8 százalékkal nőtt 2018 első kilenc hónapjában a bázisidőszakhoz képest, 407 rakodógépet adtak el.

Az idén szeptemberig eladott 4002 talajművelő gép mennyisége mintegy 2 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának eladásait. E gépkategórián belül a szárzúzókból, rézsűkaszákból 21, a talajlazítókból 6, a tárcsás talajművelőkből 17 százalékkal nőtt az értékesítés.

A kertészeti munkagépek közül nagyot emelkedett a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti kereslet, ezekből 63 százalékkal bővültek az eladások. A vetőgépekből 7 százalékkal csökkent az eladás, a tápanyag-kijuttató gépekből a bázisidőszak szintjén alakult az értékesítés, a növényvédő gépekből pedig 38 százalékkal vásároltak többet 2018 első három negyedévében, mint egy évvel korábban.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

agrárgépek mezőgép mezőgazdaság statisztika
Kapcsolódó cikkek