Magyar gazdaság

Pénzügyminisztérium: minden adott a hiánycél eléréséhez

Az adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika mellett is hónapról-hónapra növekedő adóbevételek a költségvetés stabilitását eredményezik. A különféle gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósítása így továbbra is biztosított. A várhatóan jóval négy százalék felett alakuló növekedés mellett a 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

A szaktárca közleménye szerint folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, miközben töretlenül emelkednek a reálbérek. Az adókedvezmények nyomán még több pénz marad a gyermeket nevelő családoknál, ami érdemben hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez. A költségvetés által biztosított hazai és megelőlegezett uniós fejlesztési források felhasználása a vállalkozások támogatásán keresztül pedig az ország gazdasági helyzetének javítását célozza.

Mindezek együttes hatásaként 2018 harmadik negyedévében kiemelkedő mértékű, 5,2 százalékos GDP-bővülést láthattunk – hangsúlyozzák.

A fentiek nyomán 2018 novemberéig

  • általános forgalmi adóból 343,6 milliárd,
  • személyi jövedelemadóból 235,4 milliárd,
  • nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 247,3 milliárd,
  • míg jövedéki adóból 81,3 milliárd
  • forinttal több bevétel folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában.

    Fotó: MTI / Kovács Tamás

    Miután novemberben jelentős, 102,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett, már 574,6 milliárd forintra emelkedtek a Brüsszeltől hazánknak megtérített összegek. Ezzel párhuzamosan a költségvetés eddig 1737,4 milliárd forintot fizetett ki a kedvezményezettek részére. A gazdaság teljesítménye a tavalyi év után idén is lehetővé tette kifizetését több mint 2,5 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek, ami 41,2 milliárd forintos kiadást jelentett.

    A 2018. januártól-novemberig terjedő időszakban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1842,4 milliárd forint volt.

    Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1856,1 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok 39,8 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,1 milliárd forintos deficittel zártak. Idén novemberben a központi alrendszer 164,3 milliárd forintos hiányt mutatott.

    adócsökkentés GDP hiánycél Pénzügyminisztérium
    Kapcsolódó cikkek