Magyar gazdaság

Több mint hétéves csúcson az euróövezeti munkaerőköltségek

Tovább emelkedtek a munkaerőköltségek az Európai Unióban és az euróövezetben a harmadik negyedévben. Az euróövezetben több mint hétéves csúcsra gyorsult a növekedés üteme.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közölt adatai szerint éves összevetésben az euróövezetben 2,5 százalékkal, az EU-ban pedig 2,7 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség július-szeptemberben. A második negyedévben az eurózónában 2,3, az unióban pedig 2,7 százalékos emelkedést mértek.

A munkaerőköltség két fő alkotóeleme közül a bérek és keresetek a 19 tagú euróövezetben 2,2 százalékkal, a 28 országot számláló unióban pedig 2,7 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A másik összetevő, a nem bérjellegű költségek – köztük a munkáltatói társadalombiztosítási hozzájárulás – 3,0 százalékkal, illetve 2,4 százalékkal kúsztak feljebb.

Fotó: AFP/Marijan Murat/dpa

A második negyedévben az euróövezetben a bérek és keresetek 2,1 százalékkal, a nem bérjellegű költségek pedig 3 százalékkal nőttek, míg az EU-ban 2,8 százalékos, illetve 2,7 százalékos emelkedést mértek.

Magyarország majdnem dobogós

Éves összehasonlításban

Romániában emelkedett legnagyobb mértékben, 13,9 százalékkal az óránkénti munkaerőköltség július-augusztusban,

a második helyezett Lettországban 13,2 százalékkal, majd Litvánia következik 10,7 százalékkal, Magyarország pedig 9,0 százalékkal a negyedik.

Az óránkénti munkaerőköltségek alakulása éves összevetésben (2018. III. negyedév, naptárhatással kiigazított adatok)
Fotó: Eurostat

A legkisebb növekedést Belgium (1,2 százalék), Portugália (1,5 százalék), valamint Málta és Finnország (1,6 százalék) könyvelhette el.

Magyarország az EU szegényei között

Bár az előző évekhez hasonlóan tavaly is némileg csökkent, de továbbra is óriási a különbség az leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által csütörtökön kiadott jelentésből.

 

munkaerőköltségek Eurostat Európai Unió statisztika
Kapcsolódó cikkek