Magyar gazdaság

Egyelőre nincs recessziós kockázat

A Brexit komoly veszélyt jelent Németország számára, de Peter Altmaier szerint nem akadályozza a gazdasági növekedést.

A belső fogyasztásnak köszönhetően minden külső nehézség ellenére tovább nő majd Németország gazdasága – mondta Peter Altmaier. A német gazdasági miniszter a Passauer Neue Presse című napilapnak adott interjúban úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia közelgő távozása az Európai Unióból, a globális kereskedelmi konfliktusok és az új emissziós mérési eljárás, a WLTP bevezetése miatt az autóiparban bekövetkezett átmeneti nehézségek is hozzájárultak az ország növekedésének lassulásához 2018 második felében, de a a jelek szerint idén már az egymást követő tizedik évben fog bővülni. Ez lesz a leghosszabb növekedési periódus az 1960-as évek óta.

Altmaier szerint átmeneti nehézségek is hozzájárultak a lassulásához
Fotó: Odd Andersen/AFP

A német kormány a múlt hónapban fogta vissza a gazdaság növekedési kilátásait, 2018-ra a korábbi 1,8 százalék helyett 1,5-1,6 százalékos bővülést jelzett előre. Hasonló szintet vár a tavalyi évre a német szövetségi jegybank és a DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) kutatóinté­zet is, míg a Leibniz-Institut für Wirt­schaftsforschung (LIW) esseni gaz­daságkutató borúlátóbb, és 1,4 százalékra csökkentette december közepén a GDP-növekedési előrejelzését. Az idei évre a Bundesbank és a DIW 1,6, a LIW 1,4 százalékos növekedést vár. Európa legnagyobb gazdasága 2017-ben még 2,2 százalékkal bővült.

A Bundesbank és a vezető német ipari szövetségek is egyetértenek abban, hogy recessziótól nem kell tartani, annak ellenére sem, hogy a szeptemberben zárult három hónapban negyedéves összevetésben évek óta először csökkent, méghozzá 0,2 százalékkal a GDP-növekedés.

A globális gazdaság lassulásával fokozatosan csökken a külföldi kereslet a német árucikkek iránt, ezért sok függ attól, mennyire képes az ipar alkalmazkodni a kihívásokhoz. Altmaier szerint elsősorban olyan ígéretes új területekre kell koncentrálniuk, mint az elektromos autók, a fenntartható energia és a mesterséges intelligencia. A miniszter sürgetőnek nevezte a képzett munkaerő egyre súlyosbodó hiányának a megoldását is, amellyel szerinte több tized százalékponttal gyorsíthatnák a gazdaság növekedését.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

gazdasági növekedés Németország Peter Altmaier Brexit recesszió
Kapcsolódó cikkek