Magyar gazdaság

Fogynak a hazai nonprofit szervezetek

A nonprofit szervezetek bevételei­nek 44 százaléka származott 2017-ben állami vagy önkormányzati forrásból, 194 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A nonprofit szférában 2017-ben 61 151 – az előző évinél 465-tel kevesebb – szervezet működött, kétharmaduk társas nonprofit formában, a fennmaradó részük pedig alapítványként – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából. A társas nonprofit szervezetek körében a szabadidős (22 százalék) és a sportegyesületek (21), valamint a kulturális szervezetek (15) aránya volt a legnagyobb, az alapítványok között pedig az oktatás (33 százalék), a szociális ellátás (16) és a kultúra (15) volt túlsúlyban. Míg a hagyományos civil szervezetek a számosságukkal (mintegy 54 ezer), addig a nonprofit vállalkozások magas, átlagosan 246 millió forintos bevételükkel tűntek ki.

Csupán a szervezetek 2,2 százaléka nem folytatott pénzügyi tevékenységet 2017-ben. Teljes pénzforgalmat 92,7 százalékuk bonyolított le, miközben 4,2 százalékuk csak kiadást, 0,9 százalékuk pedig csak bevételt könyvelt el. Az összes bevétel 2017-ben több mint 1924 milliárd forint volt, az előző évinél folyó áron 16,3, reálértéken pedig 13,6 százalékkal több.

Gyakori az alacsony bevétel a klasszikus civil szervezeteknél
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az 500 ezer forint alatti éves bevételű szervezetek aránya még mindig nagy (37 százalék). A nagyszámú szabadidős, oktatási szervezet a súlyánál sokkal kisebb arányban részesedett a forrásokból. A gazdaság-, illetve településfejlesztésben tevékenykedő, valamint a környezetvédő szervezetek pénzügyi helyzete viszont az átlagosnál sokkal kedvezőbben alakult. 2017-ben a sportszervezetek is arányuknak nagyjából megfelelő mértékben részesedtek a szektor bevételéből, elsősorban a társaságiadó-támogatások révén.

A teljes szektor bevételeinek 44 százaléka származott állami vagy önkormányzati költségvetésből, vagyis az előző évinél 4 százalékponttal, 194 milliárd forinttal több. Ezzel szemben a saját bevétel 43 százalékra csökkent, így a szektor támogatási mutatója egy százalékponttal 56 százalékra nőtt. Pályázat útján 2017-ben 16 ezer szervezet részesült az erre a célra fenntartott összesen 187 milliárd forintból, ez a keret egy évvel korábban még csak 156 milliárdos volt. A vizsgált időszakban tízezer szervezet nyújtott pénzbeli vagy természetbeli adományt, ennek alig egyötöde a lakosságnak, négyötöde különböző szervezeteknek jutott.

A munkaviszonnyal rendelkezők összlétszáma 162 ezer volt 2017-ben. Az alkalmazásban állók száma több mint 133 ezer, ebből 91 ezer teljes, 42 ezer részmunkaidős. A 2,6 millió forintos éves bruttó átlagkereset 26 százalékkal maradt el a nemzetgazdasági átlagtól.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

KSH statisztika nonprofit szervezet körkép
Kapcsolódó cikkek