Magyar gazdaság

Sokan nem látnak alternatívát az ltp után

Egy felmérésben a válaszadók 76 százaléka, nem tudja, mibe fektessen a jövőben.

A lakás-takarékpénztári ügyfelek háromnegyede nem tudja, mibe fektesse a pénzét – derül ki a Magánpénzügyi Akadémia felméréséből.

A megkérdezettek zömének nincs is más befektetése a lakástakarékon kívül, jellemzően azoknak vannak elképzeléseik, akiknek már eddig is volt másfajta megtakarításuk.

A válaszadók 48 százaléka felújítási, 44 százalék pedig lakásvásárlási céllal takarékoskodik, 7 százalék hiteltörlesztésre, 1 százalék pedig a gyermeke lakáscéljainak a megvalósítására fordítaná a pénzt a futamidő lejárta után.

A megkérdezettek 56 százalékának van más befektetése is. A legelterjedtebb befektetések az ingatlanok (29 százalék), az értékpapír (21), a valuta (12), valamint a befektetéssel kombinált biztosítás (11). A befektető válaszadók 8 százalékának van magánnyugdíjpénztári megtakarítása, 5 százalékuk aranyba, 4-4 százalékuk állampapírba vagy kriptovalutába, 3 százalék pedig befektetési alapba tette a pénzét.

Fundamenta
Fotó: Kallus György

Tanácstalannak érzi magát a válaszadók 76 százaléka, nem tudja, mibe fektessen a jövőben. „A kutatás kezdete előtt azt feltételeztem, hogy a takarékoskodással együtt kialakul egyfajta pénzügyi tudás, egy megtakarítási, befektetési szemlélet. Ennek ellenére sokan arra várnak, hogy megmondja valaki, mibe fektessenek” – mondta Alkér Orsolya, a Magánpénzügyi Akadémia alapítója.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

felmérés LTP lakás-takarékpénztár
Kapcsolódó cikkek