Magyar gazdaság

Újraindítanák a kormányzatot

Az amerikai GDP első negyedéves növekedését 0,2-0,5 százalékponttal visszavetheti, ha január végéig is elhúzódik a kormányzat leállása a mexikói határra építendő fal miatt

Az amerikai első negyedéves növekedését 0,2-0,5 százalékponttal visszavetheti, ha január végéig is elhúzódik a kormányzat leállása a mexikói határra építendő fal miatt – figyelmeztetnek elemzők. A megoldás pedig még nagyon messze van: csütörtökön ül össze először a novemberben részben újraválasztott kongresszus, de a demokraták és a republikánusok egyelőre nem tudnak megegyezni abban, megadják-e a falra a Donald Trump által követelt 5 milliárd dollárt.

A demokraták próbálnak kiutat találni a zsákutcából: az irányításuk alá került képviselőházban ma két törvényt tesznek fel szavazásra. Az egyik a belbiztonsági minisztérium költségvetését biztosítaná február 8-ig a jelenlegi szinten, amelynek része 1,3 milliárd dollár a falépítésre, valamint 300 millió a határőrizetet biztosító felszerelésekre, például kamerákra.

Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MTI/EPA/Lukas Coch / MTI/EPA/Lukas Coch

A másikból pedig azokat a szövetségi intézményeket finanszíroznák szeptember 30-ig, amelyek december 22. óta nem működnek. A kormányzat leállása mintegy 800 ezer szövetségi alkalmazottat érint, akik majdnem két hete fizetség nélkül dolgoznak, vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerültek. Az érintett tárcák személyzeti osztályai igazolást adnak az alkalmazottaknak, akik emiatt késnek a lakbérfizetéssel, a jelzálog- és egyéb hitelek törlesztésével.

A republikánus többségű szenátus azonban nem fogja megszavazni a két törvényt.

Ez egyszerű: a szenátus nem küld át olyasmit az elnöknek, amelyet nem fog aláírni

– üzente a szóvivőjén keresztül Mitch McConnell, a ház többségi vezetője. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Trump elnöki rendelettel befagyasztotta a közalkalmazottak idei fizetését, vagyis egyelőre nem kapják meg a tervezett 2,1 százalékos béremelést.

kormányzat Egyesült Államok Donald Trump határfal
Kapcsolódó cikkek