Magyar gazdaság

Visszaesik a globális gazdaság ereje

A PwC Global Economy Watch előrejelzése szerint a világgazdaság egésze lassulni fog 2019-ben azáltal, hogy a G7 országokban hosszú távon visszaáll az átlagos növekedési ütem.

A PwC szakértői szerint véget ért a legjelentősebb gazdaságok növekedésének 2016 vége és 2018 eleje között tapasztalt fellendülése. Az USA-ban a költségvetési ösztönző intézkedéseknek köszönhető növekedés várhatóan gyengülni fog, a magasabb kamatlábak valószínűleg visszafogják majd a fogyasztói kiadásokat, az erős dollár pedig továbbra is fékezni fogja a nettó bővülését. A PwC előrejelzése szerint

Amerika növekedése a 2018-ban becsült 2,8 százalékról 2019-ben várhatóan körülbelül 2,3 százalék fog mérséklődni.

Kína növekedése is lassulni fog 2018-hoz képest. Jóllehet a kormány arra fog törekedni, hogy a lassulást minimálisra csökkentse, az amerikai vámok hatása, illetve az adósságszintek féken tartásának szüksége miatt a növekedés 2019-ben valószínűleg valamelyest lassulni fog.

Fotó: Shutterstock

A fejlett gazdaságok munkaerőpiacai várhatóan továbbra is szűkülni fognak, a pedig a munkahelyteremtés lassulása mellett is tovább fog csökkenni. Ez a bérek emelkedését eredményezi, ami gondot okoz azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a tehetséges munkaerő terén fennálló hiányt szeretnék orvosolni. Az előrejelzések szerint 2019-ben valamelyest tovább csökken a munkanélküliség az USA-ban és Németországban, ahol a munkahelyteremtés továbbra is jelentős mértékű.

„Az elmúlt évben a legfontosabb gazdasági hírek arról szóltak, hogy a fejlett gazdaságokban közel 4,5 millió új munkahely jött létre.

Várakozásaink szerint ez a trend 2019-ben fokozatosan mérséklődni fog, és néhány gazdaságban, mint például az USA-ban, Kanadában és Németországban a munkanélküliségi ráta el fogja érni a szerkezeti szempontból legalacsonyabb szintet,

miközben a bérek növekedése fokozatosan megindul. Ha a Brexit rendben zajlik, arra számítunk, hogy az Egyesült Királyságban is változatlan szintű marad a munkanélküliség. A Brexit során jelentkező rendellenességek azonban a munkanélküliség erős emelkedését eredményezhetik” – mondta Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának cégtársa.

munkanélküliség USA Kína PwC gazdasági növekedéls
Kapcsolódó cikkek