Magyar gazdaság

Megtorpanhat az amerikai gazdaság

Mikor fejeződhet be a mérlegfőösszeg leépítése? A növekedés vagy az infláció a fontosabb a testület számára? Meddig lassulhat az amerikai gazdaság? – ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.

Ez lesz az elnök második meghallgatása, mert bár félévente esedékes a beszámoló, tavaly decemberben a George H. W. Bush-emléknap miatt elhalasztották. Tavaly februárban még visszafogott nyilatkozatot olvashattunk a frissen beiktatott Powelltől. Általánosságokkal kezdve beszédét az elnök akkor elmondta, hogy elkötelezett a monetáris politika fokozatos szigorítása mellett, és folytatja elődje, Janet Yellen munkáját.

Tavaly februárban Powell még kifejezetten optimista volt Amerika növekedését illetően, s egyértelmű kockázatként az amerikai gazdaság lehetséges túlhevülésével számolt. A dinamikus növekedéssel és a folyamatos szűkülésével párhuzamosan a béremelkedésre és az megélénkülésére figyelmeztetett. Azóta alaposan megváltozott a kép, egyre kevesebben számítanak az alapkamat további emelésére.

Beiktatása óta ez a második alkalom, hogy Powell a kongresszus előtt beszél, mivel decemberben esedékes meghallgatását elhalasztották
Fotó: Ron Sachs/Consolidated News Photos/Ron Sachs – CNP

A Bank of America Merrill Lynch MOVE indexe, amely a monetáris kondíciók változását jelzi előre, 47 pontra esett vissza a 68-as decemberi értékéről, és az amerikai kötvényhozamok emelkedése is megtorpant az elmúlt hónapokban.

Bár az amerikai utolsó negyedéves közlését jelentős késéssel, csak most csütörtökön hozzák nyilvánosságra, arról egészen biztosan Powell is beszél majd, hogy a világszintű gazdasági lassulás és az elhúzódó kereskedelmi konfliktusok következményeképpen hogyan romlanak a növekedési kilátások az Egyesült Államokban.

Nagy valószínűséggel ismét megemlíti, hogy a növekedés lassulásához jelentősen hozzájárulhat a költségvetési ösztönzők csökkenése. A kamatemelési ciklus időleges megállítására is magyarázatot ad majd az elnök a kongresszus előtt. A januári Fed-jegyzőkönyv szerint továbbra sincs teljes egyetértés a döntéshozók körében, hogy elsősorban az inflációs vagy a növekedési folyamatokat tekintsék-e prioritásnak, erre is rávilágíthat majd a beszéd.

A részvénypiacok januárban pozitívan reagáltak a jegybankelnök kommentjére, amely szerint a Fed készen áll arra, hogy megváltoztassa a mérlegfőösszeg leépítésének (QT) ütemét, ha az valós problémának bizonyul. Ezért ez a téma nagyon fontos a kötvény- és a részvénybefektetők számára is. A monetáris tanács januári ülésének jegyzőkönyve is azt szögezte le, hogy a QT-folyamat még az idén lezárulhat. Ettől az eseménytől sokan újabb részvénypiaci ralit várnak.

A Nordea elemzői azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a piaci várakozással ellentétben ez inkább technikai jellegű esemény lehet, mivel a Fed akár 1000 milliárd likviditási dollártartalékot is hagyhat a korábbi mennyiségi lazítás előtt megszokott gyakorlathoz képest. Ez, párosulva azzal, hogy a gazdaságban forgalomban lévő pénz mennyisége és a tartalék követelmények is folyamatosan emelkednek, lehetőséget ad a Fednek, hogy a QT nélkül is az optimális szinten tartsa a likviditási tartalékokat. A Nordea elemzői szerint a legfontosabb kérdés az, hogy a mérlegfőösszeg leépítésének befejezése beépült-e már a részvény- és kötvényárfolyamokba.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Egyesült Államok GDP Fed mérlegfőööszeg Jerome Powell QT
Kapcsolódó cikkek