Magyar gazdaság

A feldolgozóipar az európai gazdaság gyenge pontja

Tavaly november óta a legerősebb ütemben nőtt februárban az euróövezet gazdasága az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexe végleges adatának tanúsága szerint.

Az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimedzser-indexe (BMI) 51,9 pontra nőtt a januári 51,0 pontról. Ez november (52,7 pont) óta a legjobb adat, és kedvezőbb az elemzők által várt, az előzetessel megegyező 51,4 pontos értéknél.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 52,8 pontra, ugyancsak 3 havi csúcsra nőtt a januári 51,2 pontról. A végleges adat jobb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 52,3 pontos értéknél.

Fotó: AFP

A BMI-mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

Az euróövezeti magánszektor növekedésének ütemét a feldolgozóipar fogta vissza februárban. A feldolgozóipar teljesítménye közel öt és fél év óta először csökkent, romlott a termelésre és az új megrendelésekre vonatkozó almutató is.

Az euróövezet gazdaságában tapasztalt javulás részben olyan egyszeri hatások kifutásának tulajdonítható, mint a franciaországi sárgamellényesek tüntetései vagy a járművek új károsanyag-kibocsátási szabályozása.

Más tényezők azonban továbbra is egyre inkább visszafogják a teljesítményt, köztük a világgazdasági növekedés lassulása, a geopolitikai feszültségek fokozódása, kereskedelmi háborúk, a Brexit és a pénzügyi feltételek szigorodása – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy január-márciusban nemigen fogja meghaladni a negyedéves összevetésű üteme a tavaly október-decemberi 0,2 százalékot.

magánszektor euróövezet BMI
Kapcsolódó cikkek