Magyar gazdaság

Idén tovább folytatódhat a növekedés

A 2017-es fellendülés után sem hagyott alább a tempó, 2018-ban minden eddiginél nagyobb összeget fordítottak a gazdálkodók mezőgépek vásárlására.

A mezőgazdaságban dolgozó gazdálkodók és vállalkozók tavaly az előző évinél 15 százalékkal magasabb értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, és 11 százalékkal növelték alkatrészbeszerzéseiket

– áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében, amely a magyarországi agrárgépforgalom jellemzőit írja le.

Új gépeket 175 milliárd, míg alkatrészeket 49 milliárd forint értékben szereztek be a termelők, ez az összeg minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt. A folyamatot a kedvező finanszírozási lehetőségek, a hitelezés és a lízing egyaránt segítették.

Forrás: Kallus György / VG

A forgalom szerkezete azt mutatja, hogy az elmúlt években felgyorsult a legmodernebb technológiák és technikák elterjedése. Ennek oka az AKI szerint az, hogy a termelőknek alkalmazkodniuk kell az új piaci trendekhez, technológiai fejlesztésekhez, valamint az időjárás kihívásaihoz.

Egyre több gazdálkodó kénytelen szembesülni azzal, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése miatt igen szűk lehet a munkák elvégzésére alkalmas időtartam.

Ez a nagyobb teljesítményű, jobb hatásfokkal működő gépek felé tereli a termelők figyelmét, amit az ágazatra jellemző folyamatos munkaerőhiány is ösztönöz. A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet növekedése egyre fontosabb szerepet játszik a géppiac bővülésében.

Arra is lehet számítani, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben induló Növekedési hitelprogram fix (NHP fix) elnevezésű finanszírozási konstrukciója az idei évben is fenntartja a gépberuházások iránti érdeklődést. Az agrárvállalkozások optimizmusát mutatja, hogy sokan terveznek beruházást a közeljövőben. A géppiaccal párhuzamosan a lízingpiac is erősödött. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az elmúlt év 14 százalékos növekedést hozott, így rekordnagyságú, 82 milliárd forint volt az új mezőgazdasági gépek finanszírozása.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

mezőgép
Kapcsolódó cikkek