Magyar gazdaság

Lassuló globális konjunktúra mellett is megmaradhat a magyar növekedés

A nyugati uniós országok lassulnak, a déli országok a korábban vártnál jobban behúzhatják a féket, míg a keleti uniós országok magasabb növekedési pályát írhatnak le – mondta a Világgazdaságnak Kovács Árpád egyetemi tanár, a Költségvetési Tanács elnöke.

Ugyan a globális gazdaság lassabban növekedhet a következő időszakban, mint az elmúlt években, azonban a magyar gazdaság idén még 4 százalék közelében bővülhet – mondta a Világgazdaság kérdésére Kovács Árpád, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanára, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.

A lassulás jelei nálunk is mutatkoznak, ráadásul az uniós források is kifutnak, amelyek nagyjából 2 százalékpontos hátszelet adnak a magyar gazdaságnak.

Jövőre és 2021-ben a potenciális bővülési ütemmel megegyező 3 százalék körül alakulhat a

Kovács Árpád: a magyar gazdaság idén még 4 százalék közelében bővülhet
Fotó: Kallus György

A nemzetközi szervezetek szerint az gazdasága 2 százalék körül növekedhet, azonban a visegrádi és a balti országok nélkül mindössze 1 százalékos lenne a dinamika – hangsúlyozta Kovács Árpád.

Dél-Európa a korábban vártnál erőteljesebb lemaradást mutat, ez a tényező sem segíti az EU egészének jó teljesítményét.

Mivel Magyarország szoros kapcsolatban van az uniós országokkal, különösen Németországgal, a külkereskedelmi kapcsolataink túlnyomó többségét az unió országaival bonyolítjuk, ezért nekünk is érdekünk Európa jó gazdasági teljesítménye.

A teljes cikket a keddi Világgazdaságban olvashatja

Kovács Árpád konjuktúra növekedés
Kapcsolódó cikkek