Magyar gazdaság

Megemelték a kiadási előirányzatokat

Átírta a kormány az idei költségvetést, a kiadások – csak a nagyobb tételeket számolva – több mint ötszázmilliárd forinttal lehetnek magasabbak a törvényben tervezett mértéknél. A honvédség önmagában 119 milliárddal költhet többet az idén.

A Pénzügyminisztériumban már gőzerővel dolgoznak a jövő évi költségvetés összeállításán, ám eközben az idei büdzsében több mint 558,4 milliárd forintos módosítást vezetett át a szaktárca a Magyar Államkincstár honlapján elérhető adatok szerint. A pluszkiadások két nagy csoportra oszthatók: csaknem felük az előző évről csúszott át, de vannak új projektek is, amelyek elindításáról a büdzsé júniusi elfogadása után döntöttek.

A kiadások csökkentéséről jóval szűkebb körben határoztak – mindössze 24,2 milliárd forint a mérséklődés –, a többletkiadásokat a kormány a tervezettet bőven meghaladó adóbevételekkel kívánja ellensúlyozni.

Fotó: kormany.hu

A nagyobb változások közül mesze kiemelkedik a Magyar Honvédség kiadásainak növelése, amelyek az előzetes tervekhez képest 119,5 milliárd forinttal lehetnek magasabbak. A kormány tavaly saját hatáskörben döntött húsz könnyű harci és 16 közepes szállítóhelikopter beszerzéséről, de döntés született 44 darab Leopard-2 harckocsi vásárlásáról, valamint két tucat nehéztarack beszerzéséről is – ezek egyenként százmilliárdos tételek.

A nagyberuházások büdzséje is sokat változott:

4,5 milliárd forinttal többet költhetnek a kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházások előkészítésére,

vagyis többek között az új csepeli Duna-híd építésének, a Déli vasúti összekötő híd bővítésének, valamint a ráckevei HÉV felújításának előkészítésére. A pénzt a kormány működési kiadásokra adta – vagyis tervezésre, engedélyek beszerzésére szolgál.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

minisztériumok kiadás
Kapcsolódó cikkek