Magyar gazdaság

Hazánkban a negyedik legalacsonyabbak a munkareőköltségek az unióban

Az Eurostat adatai szerint Romániában és Bulgáriában voltak a legalacsonyabbak a munkaerőköltségek 2018-ban az Európai Unióban. A lista másik végén Dánia, Luxemburg és Belgium található.

Az Eurostat becslései szerint az Európai Unióban tavaly – a mezőgazdaságot és a közigazgatást leszámítva – óránként átlagosan 27,4, az euróövezetben pedig 30,6 euróba került egy munkavállaló foglalkoztatása. Az előző évben, 2017-ben 26,7 volt az uniós átlag, míg az euróövezetben 30 euró volt az átlagos munkaerőköltség a 10 főnél többet foglalkoztató cégeknél.

Bulgária a legolcsóbb

A legalacsonyabb munkaerőköltség az uniós statisztikai hivatal adatai szerint

Bulgáriában (5,4 euró), Romániában (6,9 euró) és Litvániában (9 euró) volt 2018-ban. Őket követte közvetlenül Magyarország 9,2 euróval.

Átlagos óránkénti munkaerőköltségek alakulása az Európai Unióban (a mezőgazdaság és a nélkül, a 10-nél több főt foglalkoztató cégeknél – euró, 2018)
Fotó: VG / Eurostat

Dániában került a legtöbbe a munkavállalók foglalkoztatása, ott a munkaadóknak egy órányi munka átlagosan 43,5 euróba került munkavállalónként.

A dánokat Luxemburg (40,6 euró) és Belgium (39,7 euró) követte a munkaerőköltségek listájának élén.

A legnagyobb növekedést 2017-hez képest az euróövezeten kívül Romániában (13,3 százalék) és Magyarországon (9,8 százalék) figyelték meg. Az euróövezeten belül Lettországban (12,9 százalék) nőttek a legnagyobbat a munkaerőköltségek. Utána következik Litvánia (10,4 százalék), Észtország és Szlovákia (mindkettő 6,8 százalék).

Eurostat EU statisztika munkaerőköltség
Kapcsolódó cikkek