Magyar gazdaság

A szocho csökkenésével is összejöhet a nullszaladó

A nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási alap bevételei az első négy hónapban 8,6 milliárd forinttal voltak magasabbak a kiadásoknál.

Az első négy hónapban kiemelkedően teljesített az államháztartás, hisz a négyhavi deficit alig 39 milliárd forint volt – ez minden idők legjobb áprilisi adata. Az államháztartáson belül a költségvetésben keletkezett hiány, a többletet kisebb elkülönített pénzalapok és az államháztartás csaknem harmadát kitevő tb-alapok biztosították.

Az előzetes adatok szerint a nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási alap bevételei az első négy hónapban 8,6 milliárd forinttal voltak magasabbak a kiadásoknál.

Forrás: MTI / Mónus Márton

Az első negyedéves részletes adatok szerint még szelíd, 3,7 milliárd forintos deficitben volt a két alap egyenlege.

A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege 23,3 milliárd forintos hiányt mutatott, az Egészségbiztosítási Alapnál viszont 19,6 milliárd forintos többletről számolt be a Pénzügyminisztérium. A nyugdíjalapnál ráadásul az első negyedévben a nyugdíjkiadások elmaradtak az időarányosan várhatótól, aminek oka a nyugdíjasok létszámának nem egyenletes eloszlása. Növelte viszont a kiadásokat az új nyugdíjasok relatíve magas ellátása.

Az Egészségbiztosítási Alapnál a legnagyobb tétel a gyógyító-megelőző kiadásoké, vagyis az egészségügyi szolgáltatások ellenértéke. Az első negyedévben 303,1 milliárd forint ment erre a célra, 4,7 százalékkal több, mint egy éve.

A gyógyszerkiadások 92 milliárd forintot tettek ki, a növekedés 7,9 milliárd forint volt, vagyis a kiadások az felett emelkedtek, de így is szufficites maradt az egészségbiztosítási alap. Árnyalják a képet az egészségügyi alap kiadásaitól erősen függő kórházadósságok: március végén ugyanis 29 milliárd forint volt az egészségügyi intézmények lejárt adóssága.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

tb-alap Nyugdíjbiztosítási Alap
Kapcsolódó cikkek