Magyar gazdaság

A termékkannibalizmus miatt lesznek egyre olcsóbbak az okoskészülékek

Hiába emelkedik az új készülékek ára, a régebbi modellek egyre olcsóbbak lesznek, ami az inflációt is lefelé nyomja.

A tavalyi duplájára nőtt az inflációs kosárban lévő okostelefonok belső tárhelye, de a kijelzők mérete is nőtt, ennek ellenére az árak – az elmúlt évek trendjébe illeszkedően – kismértékben csökkentek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból és a Világgazdaság kérdésére adott válaszából.

A termékkannibalizmus hatása miatt a régebbi termékek egyre olcsóbbak lesznek, mivel az újonnan megjelenő, technikailag fejlettebb termékek elszívják előlük a vásárlókat – mondta a Világgazdaság kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A tartós fogyasztási cikkek egyre kevésbé tartósak, különösen a mobiltelefonok, amelyekből évente mutatnak be új modelleket, gyorsan elavulnak. Ezt erősíti, hogy a gyártási tapasztalatok megszerzése idővel olcsóbbá teszi a termék előállítását, de a marketingkampányok kifutása is segíti az okostelefonok alacsony áron való beszerzését – magyarázta az elemző.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A KSH nem a csúcskategóriás készülékek árait írja össze, hanem az alsó-közép kategóriából választ, nem követi gyors tempóban a technológia fejlődését. Virovácz Péter magyarázata szerint egy-egy tartós fogyasztási cikk – például okostelefon – ára idővel nemcsak relatíve, hanem abszolút értelemben is csökken, ezért hiába érezzük úgy, hogy drágulnak az elektronikai termékek, a modellek ára esni fog, ami megjelenik az inflációban is.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

tartós fogyasztási cikk Virovácz Péter infláció fogyasztás elemző
Kapcsolódó cikkek