Magyar gazdaság

Az import és az export mutatói is javultak

Idén márciusában a kivitel volumene 4,0, a behozatalé 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az aktívum 644 millió euró volt, 54 millió euróval kevesebb a tavaly márciusinál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A kivitel értéke 9,7 milliárd euró (3059 milliárd forint), a behozatalé 9,0 milliárd euró (2856 milliárd forint) volt márciusban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest Euróban kifejezve az értéke 4,9, az importé 5,9 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelem aktívuma 54 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 34 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 2,5, exportban 2,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,4 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 1,1, a dollárral szemben 10 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2018. márciusi áron számított kereskedelme a kivitelben 3,5, a behozatalban 8,2 százalékkal növekedett.

A közúti járművek exportja több mint tizedével, importja kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A növekedést mindkét oldalon a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása befolyásolta. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele több mint harmadával, behozatala viszont majdnem felével nőtt. Az export- és importnövekedésben a hang, képek vagy más adatok továbbítására, vételére szolgáló berendezések forgalomváltozása játszott közre. A behozatalban még a távbeszélő készülékek alkatrészeinek, kivitelben pedig a hang, képek vagy más adatok továbbítására, vételére szolgáló berendezések bázisállomásának, és a televíziókészülékek forgalomváltozása is dominált.

Fotó: AFP

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,4, az importja 3,6 százalékkal nőtt. Az energiahordozók exportvolumene 4,1, importvolumene 12 százalékkal visszaesett, ami kivitelben a természetes és mesterséges gáz, míg behozatalban a kőolaj és kőolajtermék forgalomváltozásával függ össze. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 11, importja 3,2 százalékkal bővült.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,9, az onnan érkező behozatalé 2,8 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi többlet 424 millió euróval nőtt, és 1,2 milliárd eurót tett ki. Az export 82, az 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 11 százalékkal csökkent, a behozatalé viszont 11 százalékkal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 478 millió euróval romlott, és 520 millió eurós passzívumot mutatott.

Idén az első három hónapban a kivitel értéke 27,7 milliárd euró (8826 milliárd forint), a behozatalé 25,9 milliárd euró (8240 milliárd forint) volt. Ugyanebben az időszakban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 6,5 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 294 millió euróval csökkent, és 1,9 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,5, behozatalban 3,3 százalékkal nőtt az előző év első három hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,8 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 2,3, a dollárhoz viszonyítva 11 százalékkal leértékelődött.

aktívum import export külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek