Magyar gazdaság

Csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt.

A labdarúgó-világbajnokság generálta fogadási láz és az Eurojackpot várható főnyereményének forintban történő hirdetése is hozzájárult a Szerencsejáték Zrt. rekordforgalmához és nyereségéhez tavaly, de az új sorsjegyek bevezetése is sokat hozott a konyhára.

A Szerencsejáték Zrt. árbevétele 12,5 százalékkal 491,13 milliárd forintra nőtt tavaly, miközben az adózott eredménye 21,58 milliárd forint lett, 15 százalékkal több, mint az előző évben – tudta meg a Világgazdaság a társaság éves beszámolójából. Mindkét mutató rekordnak számít, mint ahogy a közösségi kiadásokhoz történő hozzájárulás mértéke is minden korábbinál nagyobb, az utóbbi értéke éves alapon 5,1 százalékos bővüléssel elérte a 105,3 milliárd forintot. Az összeg legnagyobb részét a szerencsejátékokhoz közvetlenül kapcsolódó adók és díjak teszik ki, mint például a játékadó, az iparűzési vagy a felügyeleti díjak.

Az egyes szerencsejáték-típusok közül a lottók és egyéb számsorsjátékok üzletága stagnált, miközben a sorsjegyekből, illetve a sportfogadásból származó bevételek 24,2, illetve 17 százalékkal emelkedtek.

Az elmúlt évben átlagosan 1686 főt foglalkoztató társaságnál az egy főre jutó árbevétel 291,3 millió forint volt, ez 10,2 százalékos növekedésnek felel meg, miközben az állomány 2,1 százalékkal bővült. Fontos kiemelni, hogy ez csak a közvetlen munkatársak köre, a játékok értékesítésében további több ezer közreműködő partner és azok alkalmazottai vesznek részt. A cégen belül a személyi jellegű kiadások éves alapon 12,1 százalékkal 15,7 milliárd forintra emelkedtek, a növekvő árbevétel és annak többletfeladatai, valamint az új innovatív szolgáltatások megvalósításával összhangban. Az anyagjellegű ráfordítások (beleértve az igénybe vett szolgáltatásokat) értéke ennél valamivel kisebb mértékben, 10,3 százalékkal kúszott fel, 70,3 milliárd forintra.

Fotó: MTI/Balaton József

A kiemelkedő tavalyi eredmények elérésében éppúgy fontos szerepe volt a labdarúgó-világbajnokságnak, mint az új sorsjegyek (például a Kaszinó) bevezetésének, valamint annak, hogy a nemzetközi szervezésű Eurojackpot várható főnyereményének összegét az elmúlt évtől már forintban hirdeti a társaság – emelték ki lapunk érdeklődésére a társaság kommunikációs osztályán. Hangsúlyozták, hogy az európai állami lottótársaságok trendjébe illeszkedően a tiszta játékbevétel (a szerencsejáték-árbevétel csökkentve a játékosokat megillető nyereményekkel) közel kétharmadát – adók, díjak, járulékok, illetve formájában – a Szerencsejáték Zrt. visszajuttatja a közösségi célok finanszírozására. A környező országokat ráadásul megelőzi a hazai vállalat a vásárlóerő-paritáson számított tiszta játékbevétel terén, összesítésben pedig a kontinens erős középmezőnyébe tartozik.

A társaság közlése szerint tavaly összesen 319,3 milliárd forint nettó nyereményre váltak jogosulttá a játékosaik.

Állami tulajdonban lévő vállalatként a Szerencsejáték Zrt. arra törekszik, hogy hozzájáruljon olyan társadalmi ügyek ismertté tételéhez, amelyek egyébként csak szerényebb figyelmet kapnak. Így például az elmúlt két évben a Nagykarácsony sorsjegy bevételéből fogyatékossággal élő gyermekeknek építettek játszótereket, s ez a kampány az idén is folytatódik. De emellett a társaság adomány és szponzori együttműködés formájában rendszeresen támogat közösségi célú sport, kulturális, oktatási, egészségügyi és egyéb programokat is, valamint a szerencsejátékok játékadójának közel felét törvényben meghatározott társadalmi célokra használják fel.

Szerencsejáték Zrt. lottó szerencsejáték sportfogadás sorsjegy
Kapcsolódó cikkek