Magyar gazdaság

Itt az ideje eldönteni, hogy kinek adjuk adónk 1 százalékát

Tavaly 32 milliárd forint adóról rendelkezhettek az adófizetők, ebből 14,5 milliárd talált gazdára – nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Tavaly összesen 32 milliárd forintot ajánlhattak volna fel személyi jövedelmadójukból (szja) az adófizetők az egyházaknak, civil szervezeteknek, illetve a Nemzeti tehetségprogramra, végül ebből 14,5 milliárd forintról nyilatkoztak – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Az államtitkár azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy május 20-án lejár az szja-bevallás határideje, eddig dönthetik el az adófizetők, felajánlják-e adójuk egy-egy százalékát, s ha igen, melyik szóba jöhető szervezetnek küldik el az összegeket.

Az egyik százalékkal az arra jogosult civil szervezetek tevékenységét segíthetik az adózók, a másik százalékot 31 egyház valamelyikének vagy a Nemzeti tehetségprogramnak juttathatják.

Tállai András a lapnak nyilatkozva arra biztatott mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel. Elmondta, hogy május 2-ig az adófizetők 485 ezer rendelkező nyilatkozatot adtak be elektronikus úton, tavaly ugyanezen napig 424 ezer nyilatkozat futott be az internetes felületen.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: Kovács Tamás

Az államtitkár kiemelte, hogy többféle módon lehet határozni az egy százalékok kedvezményezettjeiről: a nyilatkozatot nemcsak az interneten, hanem hagyományos módon, papíralapon is el lehet juttatni az adóhivatalhoz.

Tavaly 1,8 millió nyilatkozat érkezett a civil egy százalékok ügyében, 8,3 milliárd forinthoz juttatva a civil szerveződéseket, a 31 egyház számára egymillió felajánlást tettek az adózók, összesen 4,8 milliárd forint sorsáról döntve.

A Nemzeti tehetségprogramra közel háromszázezer felajánlónak esett a választása, akik jelentős, 1,4 milliárd forintot szántak erre a feladatra – ismertette Tállai András.

Tállai András 1 százalék adó
Kapcsolódó cikkek