Az árajánlat összegének kizárólagossága ellen érvelnek, és a minőségi kritériumok fontosságára igyekeznek rávilágítani a közbeszerzéseknél azok a cégek, amelyek európai érdekvédelmi szervezete, a FoodServiceEurope a szektorra szabott ajánlásokat tartalmazó európai kézikönyv összeállításán dolgozik. A nemzetközi szervezetben a legnagyobb magyarországi közétkeztető vállalatokat a Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Szövetsége, a Vimosz képviseli. Böröcz Lajos, a szövetség főtitkára a Világgazdaságnak kifejtette: az évi 120 milliárd forintos hazai piac szereplőinek egyik legnagyobb problémája a néha több hónapig húzódó kintlévőségek behajtása mellett az, hogy közbeszerzést nyerni egyre inkább csak az alacsony árakkal lehet. Emiatt viszont sok fejfájást okoz az Emmi-rendeletnek való megfelelés, a kellő képzettségű és létszámú szakszemélyzet biztosítása, szabályszerű alkalmazása. A Vimosz továbbra is szorgalmazza – és nem csak a magyarországi közétkeztetési piac 60 százalékát lefedő tucatnyi tagszervezete érdekében – a munkahelyi vendéglátás 27 százalékos áfakulcsának csökkentését, mert a szektor jövedelmezősége folyamatosan csökken, a tárgyi eszközök megújítására nem telik. Ráadásul a munkahelyi vendéglátás forgalma az évek óta dinamikusan növekvő, kedvezményes áfával működő kereskedelmi vendéglátáséval szemben stagnál.
A vendéglátás, illetve a közétkeztetési piac kifehérítése Európa-szerte nehéz feladvány a helyi államigazgatásnak – hangsúlyozta Böröcz Lajos. A várhatóan őszre elkészülő kézikönyv ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek mentén hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetik a közétkeztetési piacot. Az elsősorban a közbeszerzési pályázatok elbírálóinak segítségül szánt szakmai anyag számos jövőbe mutató kérdésre is igyekszik választ találni. Ilyen a környezetvédelem, valamint az élelmiszer-hulladék, illetve a megmaradt élelmiszerek adományozásának kérdése, a folyamatos minőség-ellenőrzés, az étkezési idő és étkezési környezet előírásai egyaránt. A tét nem csekély, a magyar ajánlásokkal kiegészülő javaslatsort a 600 ezer dolgozót foglalkoztató, évente 6 milliárd kórházi, iskolai, munkahelyi adag ételt előállító európai cégek szövetsége fogja képviselni.
A Vimosz már jelezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, hogy a most készülő közbeszerzési ajánlásai összeállításához szeretne konzultálni a készülő európai szakmai javaslatok birtokában. Az új közétkeztetési közbeszerzési ajánlásokkal foglalkozó kézikönyv bejelentésére várhatóan szeptember közepén kerül sor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.