BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz helyzetben a közétkeztetők

Az árajánlat összegének kizárólagossága ellen érvelnek, és a minőségi kritériumok fontosságára igyekeznek rávilágítani a közbeszerzéseknél azok a cégek, amelyek európai érdekvédelmi szervezete, a FoodServiceEurope a szektorra szabott ajánlásokat tartalmazó európai kézikönyv összeállításán dolgozik. A nemzetközi szervezetben a legnagyobb magyarországi közétkeztető vállalatokat a Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Szövetsége, a Vimosz képviseli. Böröcz Lajos, a szövetség főtitkára a Világgazdaságnak kifejtette: az évi 120 milliárd forintos hazai piac szereplőinek egyik legnagyobb problémája a néha több hónapig húzódó kintlévőségek behajtása mellett az, hogy közbeszerzést nyerni egyre inkább csak az alacsony árakkal lehet. Emiatt viszont sok fejfájást okoz az Emmi-rendeletnek való megfelelés, a kellő képzettségű és létszámú szakszemélyzet biztosítása, szabályszerű alkalmazása. A Vimosz továbbra is szorgalmazza – és nem csak a magyarországi közétkeztetési piac 60 százalékát lefedő tucatnyi tagszervezete érdekében – a munkahelyi vendéglátás 27 százalékos áfakulcsának csökkentését, mert a szektor jövedelmezősége folyamatosan csökken, a tárgyi eszközök megújítására nem telik. Ráadásul a munkahelyi vendéglátás forgalma az évek óta dinamikusan növekvő, kedvezményes áfával működő kereskedelmi vendéglátáséval szemben stagnál.

A vendéglátás, illetve a közétkeztetési piac kifehérítése Európa-szerte nehéz feladvány a helyi államigazgatásnak – hangsúlyozta Böröcz Lajos. A várhatóan őszre elkészülő kézikönyv ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek mentén hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetik a közétkeztetési piacot. Az elsősorban a közbeszerzési pályázatok elbírálóinak segítségül szánt szakmai anyag számos jövőbe mutató kérdésre is igyekszik választ találni. Ilyen a környezetvédelem, valamint az élelmiszer-hulladék, illetve a megmaradt élelmiszerek adományozásának kérdése, a folyamatos minőség-ellenőrzés, az étkezési idő és étkezési környezet előírásai egyaránt. A tét nem csekély, a magyar ajánlásokkal kiegészülő javaslatsort a 600 ezer dolgozót foglalkoztató, évente 6 milliárd kórházi, iskolai, munkahelyi adag ételt előállító európai cégek szövetsége fogja képviselni.

A Vimosz már jelezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, hogy a most készülő közbeszerzési ajánlásai összeállításához szeretne konzultálni a készülő európai szakmai javaslatok birtokában. Az új közétkeztetési közbeszerzési ajánlásokkal foglalkozó kézikönyv bejelentésére várhatóan szeptember közepén kerül sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.