Magyar gazdaság

Nem lehetett arra számítani, hogy a Moody's felminősíti hazánkat, mondta a szakértő

Nem lehetett arra számítani, hogy a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő felminősíti Magyarország államadós-besorolását – mondta Németh Dávid, a K&H Bank közgazdásza.

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást sem a „Baa3„ szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására. A megkérdezett elemzők szerint nem lehet megindokolni, miért nem minősítette fel Magyarországot a Moody's.

Németh Dávid szerint viszont azért nem lehetett arra számítani, hogy

felminősíti Magyarországot, mert továbbra sem kaptak kedvező adatokat a korábban megállapított kockázatokkal kapcsolatban.

 

Fotó: AFP

A tavaly őszi felülvizsgálatkor a Moody's közölte, az európai autóipar lassulása, s a magyar gazdaság függősége miatt előállhat olyan helyzet, amely visszafogja a növekedést. Ugyanakkor nagyon „feszes” a magyar munkaerőpiac, s nem igazán vannak tartalékai, ráadásul az európai uniós forrásokat 2019 végére, 2020 elejére elkölti az ország, s ez is a növekedést lassíthatja.

Az a valószínű, hogy ezekkel a megállapításokkal kapcsolatban a Moody's továbbra sem kapott pozitív adatokat, így nem vizsgálták most az államadós-besorolást.

hitelminősítés Moody's szakértő
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek