Magyar gazdaság

Nyilvános a leggazdagabb magyarok listája

Idén tizennyolcadik alkalommal jelent meg „A 100 leggazdagabb” című összeállítás. A száz leggazdagabb magyar összvagyona meghaladja a 4600 milliárd forintot.

Idén is Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti a hazai milliárdosokat felsoroló listát. A bankelnök 360 milliárdos vagyonnal került a 2019-ben 18. alkalommal megjelent rangsor élére, megelőzve Mészáros Lőrinc nagyvállalkozót, akinek vagyonát 296 milliárd forintra becsülték A 100 leggazdagabb szerkesztői. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Gattyán György állhatott fel, a Docler-csoport tulajdonosának vagyonát 280 milliárd forintra becsülték.

A lista első tucat üzletembere közé jóval 100 milliárd forintot meghaladó vagyonnal lehetett bekerülni. A 10. helyen például 110 milliárddal Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa áll, a 11. pozíciót pedig Rákosi Tamás médiavállalkozó foglalta el 107 milliárdra taksált vagyonnal.

Az első száz leggazdagabb összvagyona a kiadvány szerkesztői által beszerzett 2018-as adatok és eredmények szerint 4632,9 milliárd forint volt. Ez 356,5 milliárdos gyarapodást jelent a tavalyi listán szereplők összvagyonához képest.

Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a tíz évvel ezelőtti összérték még csak 1613,8 milliárd forint volt. Az akkori listán 55 olyan tehetős ember szerepelt, akiket az idei névsorban már hiába keresünk.

Továbbra is Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a leggazdagabb magyar
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vagyongyarapodás üteme jól láthatóan lassult, hiszen míg 2017 és 2018 között 899,2 milliárd forinttal nőtt az első száz összvagyona, addig a tavalyi és idei lista között már csak ennek kevesebb, mint fele, 356,5 milliárd forint volt a különbség.

Az idei 100-as listára öt új név került fel és ketten voltak olyanok, akik a korábbi években már megfordultak a leggazdagabbak között. Az utóbbiak közé tartozik Matusz Balázs, a Matusz-Vad Zrt. tulajdonosa, illetve az ingatlanfejlesztésben érdekelt Földvári Gábor.

Az „újoncok” közül a legelőkelőbb pozíciót Tiborcz István érte el. A kormányfő vejeként is ismert ingatlanfejlesztő 35 milliárd forintos vagyonával a 32. helyet foglalta el.

A 33 éves Tiborcz István lett az idei 100-as rangsor legfiatalabb résztvevője, rajta kívül csak Fazekas Bálint, az Euronics áruházláncot üzemeltető Vöröskő-cégcsoport igazgatója és résztulajdonosa számít igazán fiatalnak.

A leggazdagabbak közül negyvenen lépték át a 60 éves kort, 12-en pedig már a hetedik ikszen is túl vannak. Ennek ellenére többségük továbbra is aktívan részt vesz cégei irányításában.

A kiadványról

A 100 leggazdagabb című kiadvány első alkalommal 18 évvel ezelőtt, 2002-ben jelent meg, akkor még a Magyar Hírlap kiadásában. A rangsort az első számtól kezdve Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa szerkeszti. A vagyoni becslések elkészítését a Céginfo.hu céginformációs rendszer segítette. A kiadványban található szócikkek a nyilvános adatbázisokban közölt adatokon alapulnak, amelyeket személyes kapcsolatfelvétel során megszerzett friss, autentikus információk egészítenek ki.

 

Gattyán György gazdagok Mészáros Lőrinc Csányi Sándor milliárdosok leggazdagabb magyarok
Kapcsolódó cikkek