Magyar gazdaság

Rizikós döntést kell hozniuk a szőlősgazdáknak

A hatalmas pincékben felhalmozódó borkészlet miatt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezte az Agrárminisztériumnál a borlepárlás újbóli engedélyezését literenkénti 60 forintos áron. Emellett a Magyarországon eddig sohasem alkalmazott zöldszüret lehetővé tételét is kérték, amelynek lényege, hogy fajtánként és a két utóbbi év termésátlagja alapján hektáronként 800-900 ezer forintot fizet az állam azoknak, akik július 10-ig leszedik a fürtöket – hívta fel a figyelmet Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. Még nincs elfogadott kormányhatározat, de a tervek szerint a rendelet hamarosan megjelenik. Várhatóan az szerepel benne, hogy legkésőbb június 15-ig kell bejelentkezniük azoknak, akik zöldszüretet terveznek. Nekik július 10-ig le is kell szedniük az összes fürtöt a bejelentett területről.

A jelentkezésben nem kell az összes szőlőt feltüntetni. El lehet különíteni fajtára, helyrajzi számra, származási bizonylatra vészhelyzeti intézkedésbe vont ültetvényeket, vagyis a gazdák eldönthetik, melyik fajta szőlőt áldozzák be. A szőlő leszedési költségére külön támogatás nincs, az benne van a hektárra vonatkozó ellentételezésben. A zöldszüretben nem kötelező részt venni, de június 15. után a gazdálkodók már nem módosíthatnak döntésükön. Aki jégkárt jelentett az idén, az az érintett területtel nem vehet részt a zöldszüreti programban.

A vészhelyzeti beavatkozást a külgazdasági okokon kívül az is indokolja, hogy tavaly a kimagasló termés miatt 3,6 millió hektoliter bor készült hazánkban. Azonban 2018-ban, az azt megelőző gyenge év után éppen helyreállt a nagy bortermelő országokban is a normál termésmennyiség, és elkezdték visszavenni régi piacaikat, kiszorítva a rövid időre betörő magyar termékeket. Ennek az lett a következménye, hogy a szokásos havi lelassult, és idén április–májusra nagyjából egymillió hektoliter borfelesleg keletkezett.

Ezek is érdekelhetik