Magyar gazdaság

A bizonytalanságban a perifériaországok kötvényeit vásárolták a befektetők

Nagy a kereslet az eurózóna perifériás államainak kötvényeire, még akkor is, ha negatív hozamot kínálnak. A vesztes oldalon a francia állampapírok állnak.

Majdnem a felére esett a 12 hónapos olasz állampapír hozama: a tegnapi aukción 0,069 százalékos átlaghozamon jegyezték az eszközöket, egy hónappal ezelőtt ugyanez még 0,122 százalék volt. A hosszú lejáratú olasz kötvényeket is viszik a befektetők, a tízéves papír hozama a hét elején 2,32 százalékra esett, a húszévesé 2,9 százalékra, mindkettő bő egyéves mélypont. Tegnap kicsit emelkedtek a hosszú oldali hozamok, de vélhetően csak azért, mert a befektetők helyet csináltak portfóliójukban az új eszközöknek:

a piac meglepetésére Olaszország húszéves papírok értékesítésébe kezdett, a kormány igyekszik ráfeküdni a trendre és kihasználni a befektetői étvágyat. Az eszközökre rövid idő alatt bő 16 milliárd eurónyi ajánlat érkezett.

Fotó: AFP

Óriási a kereslet a spanyol papírokra is, annak ellenére, hogy többnyire negatív hozamot kínálnak. Spanyolországban tegnap kezdtek ajánlatot tenni az új tízéves papírra, a hírek szerint napközben már háromszoros volt a túljelentkezés: 31 milliárd eurónyi ajánlat érkezett be. Igaz, a tízéves eszközön legalább pozitív a hozam, még ha csak 0,5 százalék körüli is. A legutóbbi, januári kibocsátáskor 46 milliárd eurónyi ajánlat érkezett a 10 milliárd eurónyi eszközre.

A rövid lejáratú, 6–12 hónapos állampapírok viszont mínusz 0,36, illetve mínusz 0,39 százalékon keltek el, mindkettőt többszörösen túljegyezték a befektetők.

A spanyol gazdaság az idei év meglepetése az euróövezetben: 2,4 százalékos GDP-növekedésével és a rendkívül erős belső kereslettel vonzó befektetési lehetőség a helyi állampapír – vélték a Mizuho elemzői a befektetői hírlevelükben. A kereskedők vélhetően azért keresik a negatív hozamú papírokat, hogy az Európai Központi Bank várható további lazítása után – amely lefelé nyomja majd a hozamokat – árfolyamnyereséget érjenek el.

A teljes cikket a csütörtöki Világgazdaságban olvashatja

állampapírok befektetők
Kapcsolódó cikkek